Politieke partijen zijn vervallen tot gezelligheidsverenigingen

‘Kandidaten spreken niet eens behoorlijk Engels’

Verschillende politieke partijen die zullen deelnemen aan de komende verkiezingen van 25 mei, leverden afgelopen donderdag hun kandidatenlijsten in bij het Hoofdstembureau. Het gaat in dezen om achttien politieke partijen, waarvan Strei! moeite zou hebben gehad bij de inschrijving, omdat zij ondanks haar goedkeuringsbrief van de president, deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, niet voorkwam op de lijst. Tot grote schrik van het groter publiek, komen op de kiezerslijsten van enkele politieke partijen, heel wat kandidaten voor met een strafblad waaronder, bekende artiesten en moppentappers. “Hoeveel van deze kandidaten kunnen een behoorlijk Engels spreken om Suriname internationaal te gaan vertegenwoordigen”, verklaart bestuurskundige, August Boldewijn, tegenover de krant. Volgens hem zijn politieke partijen in de loop der jaren veranderd in gezelligheidsverenigingen, waar mensen bij elkaar komen om een praatje te maken, ongeacht hun kaderniveau.

Boldewijn zegt, dat het belangrijk is dat partijleiders weten wie ze op lijsten plaatsen. “Meestal is het zo, dat je een kandidaat gaat toetsen in de praktijk en wel tijdens partijvergaderingen. Je gaat na of iemand zijn mening in goed Nederlands kan onderbouwen, omdat je moet weten in welke positie de persoon zal staan op de plaats waar er beslissingen moeten worden genomen”, aldus de bestuurskundige. Volgens Boldewijn is het verder van belang dat de integriteit van een kandidaat wordt getoetst en wordt nagegaan, in hoeverre die om te kopen is.

De bestuurskundige is niet te spreken over heit feit, dat er mensen met een strafblad op de kiezerslijst zijn geplaatst. “In de afgelopen jaren zijn we constant geconfronteerd geraakt met daden van criminelen, nu daar het tijd is om van ze af te komen, wordt het volk juist meer van ze voorgeschoteld’, zegt Boldewijn. Volgens hem zijn er zelfs kandidaten, die niet eens een behoorlijk schoolniveau hebben. “Die gasten weten niet eens, hoe wetten tot stand komen, maar wensen plaats te nemen als in de volksvertegenwoordiging. Van der San had al eerder aangegeven, dat de meeste wetten niet op de juiste manier zijn aangenomen en dus in feite niet in werking mochten treden. Dit zal in de komende jaren erger worden”, volgens Boldewijn. Hij stelt, dat de kandidaten niet eens een behoorlijke bagage hebben om Suriname uit zijn financiële crisis te halen en dat het net als bij de vorige regering behoorlijk mis zal gaan, indien deze kandidaten worden gekozen. “Kijk maar naar de Alcoa kwestie, waarbij er rubberbehandelingen zijn gepleegd en Suriname als grote winnaar uit de bus had moeten komen. Integendeel zijn wij Alcoa aan het aflossen”, aldus Boldewijn.

More
articles