In het kader van Covid-19 bestrijding is de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19, gisteren in DNA aangenomen. De regering krijgt hierbij de toegang tot een lening oftewel noodfonds van SRD400 miljoen uit de lokale markt, om de onlangs verklaarde pandemie te bestrijden. Volgens de econoom Jim Bousaid, hebben internationale Financiers geen vertrouwen meer in de regering. Dat blijkt volgens Bousaid uit contracten die gesloten worden, waarin meerdere veiligheidskleppen worden ingebouwd, om de garantiestelling voor de terugbetaling te garanderen. Ook stelt Bousaid dat deze regering gebrek aan verstand en koppigheid heeft.
“De ‘cocktail’ tussen gebrek aan verstand en koppigheid is een ‘deadly cocktail’! En we zien de effecten in Suriname. Als je een koppig mens hebt die veel verstand heeft, kan je nog zeggen is vervelend, maar die man maakt geen fouten.
Maar als je een ‘cocktail’ hebt van geen verstand, koppigheid en arrogantie, is Suriname nu meer dan een ‘broko pranasi’! Dit moet snel veranderen!” Aldus Bousaid in het programma ABC-actueel.
“Het was namelijk zo, dat er extra zekerheden zouden worden gegeven. Leningen aan een staat, hebben normaliter geen dekkingen nodig. Echter is deze Suralco lening voor 200 procent gedekt, en Suriname die had beloofd om binnen 90 dagen na afsluiten van die lening, wat zekerheden in orde te maken. De mensen vertrouwen Suriname momenteel voor geen cent! Er was in de overeenkomst aangegeven, dat er een ‘collection account’ wordt geopend, waarop Suriname de rente en de aflossingen, vooraf zou moeten storten”, aldus Bousaid.
Volgens Bousaid heeft het Oppenheimer Fonds met betrekking tot de suralco (stuwdam) lening het rentepercentage verhoogd, omdat de regering zich niet aan contractuele afspraken heeft gehouden. “Minister Hoefdraad heeft de schuld, natuurlijk bij andere partijen gelegd. Hij riep heel hard, dat Staatsolie zijn dividend voor het vierde kwartaal, niet heeft kunnen overdragen aan de staat. Waardoor zij in default zijn geraakt. Dat is de reden waarom Suriname nu ook een penalty heeft gekregen, dat effect op de oude obligatie heeft gehad. De tweede obligatie was ongedekt, daarom is die eerste obligatie in verdere waarde gedaald”, stelde Bousaid. Hij zegt het jammer te vinden, want we zouden eigenlijk deze schuld voor de helft terug kunnen kopen. Ook verklaart hij, dat er mensen in het buitenland en in Suriname zijn, die de schuld voor Suriname zouden kunnen organiseren. “Deze mensen worden als paria’s behandeld, dus het wordt niet gerealiseerd. Echter is de mogelijkheid er, een paar miljoen dollar winst te kunnen boeken voor Suriname. Er zijn ook al discussies tussen economen in Suriname en het buitenland, hoe dit aangepakt zou kunnen worden, maar er is een domme arrogantie bij de beleidsmakers, die nimmer aan dit soort opties denken!” Zegt Bousiad.
Bousaid stelt dat er heel weinig denkkracht bij de beleidsmakers is, waardoor ze zulks over het hoofd zien. “Alleen criminele gedachten, om deze samenleving te schaden en verder te belazeren. De coalitieleden denken niet aan deze zaken, want de politieke volgelingen moeten 100 procent loyaal zijn”, Aldus Bousaid.