‘We hebben Covid-19 onder controle’
In De Nationale Assemblee(DNA) werd hedenochtend rond 9 uur de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 aangenomen met 27 stemmen voor en 8 tegen. De bedoeling van deze wet is volgens de overheid, extra maatregelen te kunnen treffen om verdere spreiding van dit virus te voorkomen. Vanuit de verschillende sectoren werd al kritisch gereageerd op deze wet, daar volgens hen er verregaande maatregelen genomen zouden kunnen worden met de aanname hiervan. Verder was het volgens critici van belang dat er in de wet bepaalde en duidelijke beperkingen werden opgenomen, echter is dit nooit gebeurd. De wet wordt ingesteld voor een periode van 3 maanden en kan indien nodig verlengd worden. “Waarom is de wet aangenomen? Er is geen sprake van een uitzonderingstoestand en hebben Covid-19 onder controle”, zegt een advocaat tegenover ons.
Volgens hem moet er sprake zijn van een uitzonderingstoestand, alvorens je zo een wet aanneemt.
Hij stelt dat dit voor dit moment het geval is en juist het aantal besmette gevallen in ons land aan het afnemen is. “Dat wilt zeggen dat we het onder controle hebben. We zouden juist moeten focussen op zaken binnen de gezondheidszorg en niet op een wet”, zegt de jurist en advocaat. Hij merkt verder op dat er getracht wordt misbruik te maken van de situatie, gezien het feit dat de regering heeft opgenomen in de wet haar schulden om te zetten in langlopende leningen. “De gezondheid van de mens is belangrijk en daar grappen wij zeker niet mee, maar de regering moet geen misbruik maken van de situatie, omdat er helemaal geen noodtoestand is”, aldus de advocaat.
Hij is verder niet te spreken over de beperkingen, die de regering wenst te gaan opleggen aan de pers, omdat hij van mening is dat de pers nog altijd tussenpersoon is tussen de regering en het volk. “Hoe vaak is het niet de pers geweest, die zaken inzake de regering aan het licht heeft gebracht. Ze moeten niet lopen zeuren over zaken die niet nodig zijn, vooral niet als ze vinden, dat deze wet slechts een maatregel is tegen de verdere verspreiding van het virus. Het verspreidt zich niet via de media”, aldus de advocaat.
Ook de Vereniging van Economisten in Suriname(VES) zou zich fel hebben uitgelaten ten aanzien van deze wet. Volgens haar is er binnen de samenleving geen enkele rechtvaardiging voor het uitvaardigen van nieuwe wetten om deze crisis te beteugelen. Gelet op de huidige stand van de gezondheidszorg en de orde is er volgens de VES voldoende ruimte om de crisis binnen de bestaande orde, te bestrijden. De VES geeft verder aan, de overheid met deze wet nu een reden heeft om monetair te financieren, wat zal zorgen voor een verdere instorting van onze economie.
De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) liet in een schrijven weten, dat op grond van medische gronden het niet nodig is om de huidige maatregelen aan te scherpen door middel van een wet. Volgens hen is het slechts nodig, de landsgrenzen te sluiten en samenscholingsverbod voor meer dan 10 mensen op te leggen. De VMS wijst erop, dat zelf in landen met een hoger percentage aan aantal besmette personen, er niet over is gegaan tot het doordrukken van een wet. De Voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven(VSB), Bryan Renten, uitte in een radio-programma ook zijn misnoegen. Volgens hem grapt hij zeker niet met de gezondheid van de mens. Echter vraagt hij zich af, of een wet in deze fase hoognodig was. “Indien dat zo is, hoeft de uitzonderingstoestand in feite niet zo lang te duren”, aldus de voorzitter. Volgens hem zijn drie maanden en indien nodig een verlenging te lang, gezien er al gauw misbruik ervan gemaakt kan worden.