President wenst tegemoetkoming ‘kleine man’

President Desire Bouterse heeft zich enkele dagen teruggetrokken in Saramacca. In gesprek met Clifton Limburg, directeur van het Nationaal Informatie Instituut, zegt Bouterse dat hij zich heeft teruggetrokken om met andere autoriteiten na te denken over wat te doen in deze periode waarbij het Covid-19 coronavirus de hele wereld in zijn macht heeft. “Er zijn enorme kosten hieraan verbonden en we willen kijken op welke wijze we de consequenties voortvloeiende uit het geheel, binnen wettelijke regelingen moeten aanpakken”, zei Bouterse.

Hij zei dat de regering zich ervan bewust is, dat in het buitenland fabrieken sluiten, de productie achteruit gaat en mensen op straat belanden als gevolg van werkloosheid. Hierdoor krijgt de regering minder inkomsten, zoals belastingen. De president zei dat de productie op een laag pitje komt, terwijl het particulier leven in elkaar dreigt te storten. ”De taxichauffeurs en buschauffeurs hebben bijna geen ritten. Ook de pokumangs die nagenoeg elke week met tussendoor verjaardagen hun inkomsten hebben, hebben nu niets. Men mag niet in grotere groepen dan tien bij elkaar zijn, dat betekent dat alle afspraken zijn afgelast. Maar op één of ander manier moeten deze mensen aan middelen komen en het land heeft die middelen niet. Tegelijkertijd draagt de regering de verantwoordelijkheid voornamelijk naar de ‘kleine man’ toe dat deze mensen moeten eten, bellen en hun medicijnen hebben”, zei Bouterse.

De president stelde, dat Suriname niet de triljoenen heeft zoals de Verenigde Staten van Amerika nu heeft laten bijdrukken om dit soort sociale vangnetten op te zetten. Bouterse zei dat hij en zijn team constant denken aan de omstandigheden waarin de ‘kleine man’ verkeert en aan de ruimte die gecreëerd moet worden, zodat deze mensen hun gezin kunnen voeden. “Het is een enorm probleem. Mensen van het bedrijfsleven die prestaties geleverd hebben, moeten betaald worden. Uiteindelijk ga je moeten betalen en afspreken met de mensen ‘ik betaal je in porties, wie komt eerst aan de beurt”. De president zei, dat er met het bedrijfsleven afgestemd zal moeten worden, over welk gedeelte van dat sociaal vangnet, zij op zich zullen nemen.

“Wij hebben ons daarom teruggetrokken. We moeten met deskundigen praten en onze beoordeling van zaken aan hen voorhouden. We zijn in ’s landsbelang hier. De resultaten zijn goed. Niemand weet wanneer de coronacrisis ophoudt. Hierna zal er een nieuwe wereldorde ontstaan. Laten we God bidden dat we in die orde nog iets te zeggen hebben aan en te doen voor onze mensen”, zei de president. Hij zei dat het één van de redenen is waarom hij heeft gevraagd om ons te houden aan de regels van het Covid team en dat we nu absoluut geen politiek moeten bedrijven met deze kwestie. “We hebben alles en iedereen nodig om samen te kijken hoe wij gaan overleven. We zien dat een groot deel gehoorzaamd en het begrijpt, maar toch zijn er sommige mensen die kwajongensstreken willen uithalen en niet beseffen in welk gevaar zij de gemeenschap en zichzelf brengen”, aldus Bouterse. 

More
articles