De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren die op 21 maart werd aangenomen, heeft als doel de vraag naar dollar in te tomen. Cambio’s mogen hun valuta alleen aan de Centrale Bank verkopen, tegen de geldende bankkoers. Door middel van deze wet, wil de regering de dollarkoers omlaag krijgen, echter is de beoogde daling tot op dit moment niet merkbaar. Ondervoorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) Steven Debipersad, vraagt zich af, waarom het parlement dacht, door middel van deze wet iets aan de wisselkoers gedaan zou worden.
“Deze wet is een ‘papierentijger’ geworden! Als het zo simpel was de koers te kunnen veranderen, had men dat reeds in 2019 gedaan. De zaken die te maken hebben met de wisselkoers, zijn zuiver economisch en die hebben vooral te maken met vertrouwen. Er is geen vertrouwen, dus dat wil zeggen, dat je vooral monetaire maatregelen zal moeten nemen. Hoe goed is de controle al die tijd geweest, als je nu zegt dat cambio’s alleen maar mogen opkopen maar niet verkopen?” Aldus Debipersad in het programma Magazine4.
Volgens Debipersad creëert de regering met deze wet een grote zwarte markt. “Een echte zwarte markt die ondergronds gaat werken en deze gaat niet meer controleerbaar zijn”, stelde Debipersad. Ook zegt de econoom, dat de wet niet specificeert hoeveel percentage van de opgekochte valuta, de cambio’s aan de Centrale Bank moet verkopen. “Hiermee is er helemaal geen controle. Want hoe weet je of de cambiohouder alles heeft verkocht? Ook kunnen ze personeel niet naar alle cambio’s sturen om steekproeven te nemen”, stelde Debipersad. Volgens Debipersad zitten we met een economische realiteit. “Het funest beleid heeft geleid tot grote geldproblemen. Dus er zijn heel weinig deviezen nu in het land. Het is geen geheim meer dat de Centrale Bank niet meer machtig is. Wat nu gebeurt is Windowdressing”, aldus Debipersad.