Suriname krijgt voor 2de keer “Junkstatus” rating

Ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) heeft gisteren, woensdag 1 april een rapport uitgebracht waarin de kredietwaardigheid van Suriname is afgewaardeerd van B naar CCC+. De reden voor deze waardevermindering, is de slechte financiële positie van Suriname, waarbij de kans levensgroot is dat de overheid binnen een jaar haar schulden niet zal kunnen terugbetalen. Het is de tweede keer binnen zeer korte tijd, dat Suriname van een gerenomeerde kredietbeoordeler de CCC-status heeft gekregen en de zogenoemde “junkstatus” die Fitch Ratings eerder dit jaar gaf, wordt herbevestigd. De bijstelling naar ‘CCC+’ wordt ook in verband gebracht met de obligatielening van 550 miljoen US dollar die in 2026 terugbetaald moet worden. Kredietbeoordeler Fitch Ratings had in januari dit jaar de Surinaamse kredietwaardigheid naar beneden bijgesteld van ‘B-min’ naar ‘CCC’: junkstatus. Nog nooit eerder heeft Suriname van een kredietwaakhond een beoordeling gehad die lager lag dan de ‘B-klasse’.  Toen het conceptrapport van Fitch begin dit jaar naar minister Gillmore Hoefdraad werd gestuurd, reageerde deze woedend, omdat Fitch Ratings geen contact met de regering had gemaakt zoals gebruikelijk.

Ook zei hij, dat het bureau met de beoordeling kwam, ofschoon Financiën het contract met hem had opgezegd. Deskundigen bevestigen tegenover onze redactie, dat de afwaardering van B+ naar CCC+ alles te maken heeft met de structurele aard van de overheidstekorten. Deze zullen in de komende periode verder verslechteren, door de sterke daling van de aardolieprijs en ten gevolge van de Covid-19 pandemie. Verder heeft S&P zijn conclusies getrokken uit data van het ministerie van Financiën, dat de kosten van de opgelopen schuldenlast van de Staat dit jaar bijna SRD 1,7 miljard, moeten bedragen. Hiervan is SRD 500 miljoen gerelateerd aan de kosten van binnenlandse schulden die dit jaar voldaan moeten worden. Standard & Poor’s stelt in zijn beoordeling dat deze kosten gezien de huidige ontwikkelingen, nog verder kunnen oplopen.

De vooruitzichten bij de jongste rating zijn ‘negatief’ door de moeilijkheden om aan de financieringsbehoeften te voldoen, waarbij het vermogen van Suriname om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen worden beperkt. Volgens S&P is de kans voor Suriname ten minste één op de drie, dat het deze verplichtingen in de komende twaalf maanden niet zal kunnen nakomen. Ook zegt S&P, dat de aanstaande verkiezingen politieke onzekerheid hebben veroorzaakt, die de beleidsreactie beperkt tot de verslechterende economische, fiscale en financiële uitdagingen, waarmee het land wordt geconfronteerd. De negatieve vooruitzichten betekenen ook dat de kredietwaardigheid in die periode verder verlaagd zou kunnen worden als de economische omstandigheden, de fiscale resultaten of de beschikbaarheid van financiering niet verbeteren, aldus S&P.

More
articles