“De devaluatie is hiermee bevestigd. Alleen volgens Hoefdraad gaat het nog goed in het land”, dit zegt VHP-parlementariër, Mahinder Jogi, naar aanleiding van de aanpassing van het kasdekkingspercentage. Het dekkingspercentage van de SRD, die volgens de bankwet minstens vijftig procent moet zijn, werd door de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, teruggebracht naar tenminste 35 procent. Dit werd door de bewindsman op 30 maart, door middel van een beschikking aangepast. Volgens Hoefdraad is door de liquiditeitscreatie een kentering van het dekkingspercentage in opwaartse richting niet op korte termijn realiseerbaar. Op grond hiervan, is men genoodzaakt om over een periode van twaalf maanden, het dekkingspercentage aan te passen tot 6 december 2020. Een ander probleem waarmee Suriname ook wordt geconfronteerd is de CCC+ rating die wij hebben gekregen van het Bureau Standard and Poor’s. Volgens recente rating is Suriname niet in staat zijn kredietwaardigheid te tonen.
“De regering was allang op de hoogte van deze cijfers. Ze wist dat er een devaluatie zou komen en ze was ook op hoogte van onze kredietwaardigheid. De regering weet dat het momenteel heel slecht gaat”, zegt Jogi. Volgens hem is dat de reden waarom de regering heeft geprobeerd, de koers door middel van een wet omlaag te krijgen. “Met deze devaluatie zou de koers veel verder en sneller stijgen, vandaar dat zij eerst een wet heeft aangenomen”, aldus de parlementariër. Echter werkt volgens hem deze wet niet, zoals de regering had gehoopt, gezien je een falend beleid niet kunt herstellen door middel van een wet. “Als buitenlandse organisaties de economische achteruitgang bevestigen, dan is er ook geen reden meer om deze regering te geloven. Deze mensen hebben weet van zaken en weten precies waarover ze praten”, stelt Jogi.
Volgens de parlementariër heeft de regering altijd door middel van een wet getracht de devaluatie te ontkennen. “Kijk maar naar de aanpassing van het obligoplafond, niet lang daarna is er toch een devaluatie gekomen?” zegt Jogi.
Hij zegt verder dat de verdiencapaciteit van de burgers is verminderd, maar dat het leningenplafond daarentegen is gestegen. “Mensen hebben duidelijk geen vertrouwen meer in de Surinaamse dollar. Kijk maar naar de mensen die hebben geïnvesteerd in die obligaties van Staatsolie. Ze zitten nu met de handen in het haar”, aldus de parlementariër. Volgens hem heeft Hoefdraad met het terugbrengen van de kasdekking, duidelijk een bevestiging van de devaluatie gedaan. “Maar ook als je naar de winkel gaat, zie je hoe de waarde van ons geld sterk is afgenomen. Je geeft heel veel uit, maar ontvangt zeer weinig daar tegenover”, aldus Jogi.