Melkboeren krijgen eindelijk meer geld voor hun melk

Na jarenlang geklaagd te hebben over de problemen in de melksector en de gehanteerde melkprijzen, krijgen melkboeren eindelijk meer geld voor de aanlevering van 1 kilo rauwe melk (voor rauwe melk wordt een kiloprijs gehanteerd, omdat er op basis van melkvet gewogen en uitbetaald wordt). De nieuwe overeenkomst werd gisteren op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ondertekend tussen vertegenwoordigers van het ministerie, de Melk Centrale Paramaribo (MCP), de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) en de Veehouders Bond en geldt vanaf vandaag. Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehouders Bond, bevestigt dit tegenover De West en zegt dat hij heel blij is.

In een eerder interview met de redactie, had MCP-directeur Dewkoemar Sitaram aangegeven, dat de basismelkprijs gesteld was op SRD 3,75 per kilo en op basis van 3,3 procent vetgehalte. Boeren konden afhankelijk van het vetgehalte van de aangeleverde melk, maximaal SRD 4,02 per kilo verdienen. Volgens de nieuwe overeenkomst krijgt een melkboer SRD 4,50 per kilo op basis van 3,3% vetgehalte, waarvan SRD 0,75 door de overheid gesubsidieerd wordt. De maximale prijs is SRD 4,83 per kilo voor een vetgehalte vanaf 4,9% tot en met 5,5%. Hiervan wordt SRD 0,81 door de overheid gesubsidieerd. De melkprijzen worden op basis van het percentage vetgehalte uitbetaald aan de boeren. Het gaat om in totaal 21 standaardprijzen, die gehanteerd worden voor de vetgehaltes beginnende van 0,5% tot maximaal 5,5%. Melkboeren kunnen op zijn minst SRD 1,50 bij verdienen voor hun geleverde melk.

De regering heeft gemeend, de verhoging van de opkoopprijs van rauwe melk te subsidiëren, waardoor de consumentenprijs van melk en melkproducten in de winkels hetzelfde zal blijven. Het ministerie van LVV, zegt in een persbericht, dat de melkveesector niet bespaard is gebleven van de gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 virus. Door de stijging van de verschillende kosten werd het voor deze sector moeilijk te overleven. Er is daarom in gemeenschappelijk overleg een voorlopige aanpassing op de prijs voor de opkoop van rauwe melk tot stand gekomen. Ramlagan hoopt dat de nieuwe opkooprijs mag leiden tot een verhoging van de melkproductie, die al enige tijd flink bergafwaarts ging. De besprekingen over de prijsaanpassing zijn volgens Ramlagan niet zonder slag of stoot gegaan. Er waren veel meningsverschillen tussen de partijen, maar dat er uiteindelijk overeenstemming is bereikt.

De minister erkent de moeilijke situatie waarin de sector zich bevindt, maar is ingenomen dat de sector is meegegaan om de kwaliteitsaspecten in te bouwen in de overeenkomst. De boeren zullen middels trainingen ook begeleid worden. “De productie moet gestimuleerd worden en als samenleving kunnen we er niet zonder. Samen moeten we eruit komen”.

door Priscilla Kia

More
articles