De regering en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) willen volgens een concept Staatsbesluit dat uitgelekt is, de import van diverse goederen verbieden door ze op een negatieve lijst plaatsen. Aangegeven wordt, dat de beschikbare vreemde valuta, hard nodig is voor aankoop van medicamenten en andere medische artikelen voor waarborging van de gezondheidszorg. Ook zal de beschikbare vreemde valuta eveneens gebruikt worden voor de import van essentiële basislevensbehoeften in de lock down periode en is de wet noodzakelijk om de verdere verspreiding van Covid-19, tegen te gaan. Parlementariër Carl Breeveld zegt, dat dit het zoveelste voorbeeld is van onbehoorlijk bestuur. Er worden in achterkamertjes plannen gemaakt, die verstrekkende gevolgen zullen hebben”, stelt Breeveld. Hij benadrukt, dat er op gesloten wijze, allerlei maatregelen genomen worden voor de samenleving, zonder dat functionele groepen en actoren die hier betrokken bij zijn, erbij worden gehaald. “Dit is precies waarom wij ook protesten hebben aangetekend bij de aanname van de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren, omdat ook daar de belanghebbenden niet betrokken waren, die het bovendien gaan moeten uitvoeren”, aldus Breeveld.
Breeveld deelt mee, dat er achteraf wel allerlei besprekingen plaatsvinden met de Assemblée en de Centrale Bank governor, terwijl die vooraf hadden moeten plaatsvinden. “Men spant constant het paard achter de wagen en dat is iets dat niet kan in een behoorlijk bestuur.” Volgens Breeveld zou men moeten sonderen , op wie het betrekking heeft, met name de actoren i n het veld. Ook benadrukt Breeveld verder, dat toen de wet publiekelijk werd aangenomen, zijn bezwaar was, de rol van de CBvS, die wordt uitgehold. Maar de parlementariër blijft erbij, dat de CBvS meer deskundigheid nodig heeft, maar dat zulks geen reden zou moeten zijn, taken die de bank moet uitvoeren, dat die volgens die wet verwezen worden naar een unit. “Wij kunnen ons niet hierin terugvinden, omdat wij geloven dat inderdaad de bankwet van 56, de basis vormt, als het gaat om toezicht op financiële instellingen en transacties”, aldus de parlementariër.
Breeveld is daarom van mening, dat de Centrale Bank governor dan ook terecht kanttekeningen heeft geplaatst bij deze wet. “Je kunt niet aan de bank voorbijgaan en allerlei maatregelen treffen, die voor eventuele chaos kunnen zorgen, wat eigenlijk voorkomen moet worden. “Wij begrijpen ook wel dat de president en de coalitie er alles aan doen om te laten zien, dat zij de koers hebben doen dalen, maar dit betekent, dat we nu naar een soort overheidsgeleide monetair financiële benadering van zaken gaan, hetgeen wil zeggen, dat zaken ergens ook centraal worden vastgelegd, waaraan iedereen zich moet houden, terwijl realiteit ons leert, dat zaken niet zijn zoals ze zijn gebracht.”
Volgens Breeveld blijkt hieruit, waarom er zoveel haast was bij de aanname en de goedkeuring van de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. Hij merkt op dat die US dollar voor SRD 7.50 niet te koop is, omdat de dollar schaars is. “Je krijgt dan een groep van mensen, die inderdaad via de parallel markt dollars gaan verkopen, terwijl dat volgens die wet niet mag. Maar zoals wij weten, is men altijd bezig met achterkamertjes zaken, om toch op de een of andere manier aan te sluiten op wat gevraagd wordt. Als inderdaad bedrijven, zoals Yokohama een koers hanteert die hoger ligt dan de gestelde 7.50, dan is het een vaste koers die men tot stand heeft gebracht, door middel van deze maatregel. Volgens Breeveld kan daarom die maatregel alleen werken, wanneer je Surinaamse dollar gebaseerd is op de productie van het land. “ Dit weet elke econoom en een ieder die een beetje economie heeft geleerd op school, dat je dat door een wet niet gewoon zo gaat kunnen opleggen en de praktijk wijst dat nu concreet ook uit”, aldus Breeveld.