Wayana’s beschermen zich tegen coronavirus

Niet alleen in Paramaribo zijn menen, bedrijven en instanties bezig maatregelen te treffen om zich te beschermen tegen het coronavirus. In het verre zuid-oosten van ons land hebben de Wayana’s wonende in het Lawagebied, ook maatregelen getroffen om zichzelf te beschermen. De granman van de Wayana’s Ipomadi ‘Miep’ Pelenapin , die zelf medewerker is van de Medische Zending, heeft reeds nieuwe regels ingevoerd voor het betreden van de poli aan de Lawa. Het gaat om de noodzakelijke regels van het Bureau Openbare Gezondheidszorg 9BOG) waarbij mensen erop worden gewezen, de handen te wassen of te reinigen voordat zij de poli binnenkomen en zieke mensen worden gevraagd, niet naar de poli te komen om besmetting te voorkomen. De dorpsbewoners worden ook aangeraden thuis te blijven en niet te reizen naar andere dorpen.

De Wayana’s waren blij met de mededeling van de overheid, dat alle vliegvelden in het zuiden dicht waren, maar waren genoodzaakt het vliegveld aan de Lawa op 26 maart te barricaderen, nadat een vliegtuig van Blue Wings ondanks het verbod van de overheid toch in het gebied was geland met 5 personen aan boord. Het vliegveld is nu niet meer toegankelijk voor buitenstaanders. “Het hele dorp is gesloten voor mensen uit de stad, ook voor Brazilianen en andere mensen die werkzaam zijn in de omliggende goudvelden. We willen niet ziek worden. Er gaat niemand uit en niemand komt van Paramaribo naar hier. Alleen vluchten met goederen en medicijnen worden toegelaten”, zei de granman in een videogesprek.

Vanaf 30 maar jongstleden is de Lawarivier na overleg met de traditionele leiders van de Wayana stam, de Franse Wayana en de Franse overheid, gesloten. Dit om het gevaar van het Covid-19 virus tegen te gaan. Ook taxiboten zullen niet naar de verschillende dorpen varen. Daarnaast worden de aanwezige skalians meteen opgeruimd door de Franse autoriteiten. De leiders hebben het nieuws van de blokkade aan de grootste Braziliaanse nederzetting in het gebied Jaw Pasi meegedeeld, zodat zij tijdig het gebied kunnen verlaten. In deze omgeving wonen ongeveer 2000 Brazilianen, waarvan volgens de Inheemse bronnen 70% illegaal in ons land zijn.

More
articles