SFB doet voorstellen aan Hoefdraad voor ondersteuning burgers en bedrijven

De Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB) heeft in een schrijven aan minister Hoefdraad van Financiën, deze gisteren opgeroepen om de helpende hand te bieden aan burgers en bedrijven, die door de heersende COVID-19-crisis (Corona- crisis) in financiële problemen raken. De SFB doet de minister daarbij voorstellen, over de vorm waarin die ondersteuning zou kunnen worden gegeven.

In de brief schrijft de SFB aan de minister, dat het omgaan met de gevolgen van de om zich heen grijpende Corona-crisis in onze samenleving, dagelijkse realiteit is geworden en voor velen een ware uitdaging. Ofschoon zeer noodzakelijk, hebben de door de overheid getroffen maatregelen ter bescherming van de gemeenschap, als bijkomend effect, dat het normaal functioneren van burgers en bedrijven, ernstig ontregeld raakt. De negatieve impact hiervan op de economische bedrijvigheid in Suriname is daardoor ook duidelijk te merken. Aangepaste werkschema’s, lagere productie en lagere omzetten, hebben onder andere tot gevolg, dat de cash-flow positie van bedrijven zwaar onder druk komt. Uitstaande financiële verplichtingen kunnen niet langer worden nagekomen, hetgeen met name ook geldt voor het nakomen van belastingverplichtingen.”

Als gevolg van de gecumuleerde impact van het bovenstaande heeft het bedrijfsleven, evenals de burgers, volgens de SFB dringend behoefte aan ondersteunende maatregelen vanuit de overheid. Bij het uitblijven hiervan, dreigt er ernstige discontinuïteit te ontstaan in de voorziening van voor onze samenleving vitale goederen en diensten.

De SFB zegt de roep om mitigerende maatregelen vanuit de gemeenschap, daarom ten volle te ondersteunen en stelt aan de minister van Financiën voor, om die te bieden in de vorm van tijdelijke fiscale incentives. Die incentives zouden mogelijk ook ingekaderd kunnen worden in een raamwerk van andere door de overheid reeds in het vooruitzicht gestelde ondersteunende maatregelen.

Tot de voorstellen, die de SFB aan de minister in overweging geeft, behoren onder andere 6 maanden uitstel voor het indienen van de SAS-aangiften inkomstenbelasting, die in april en juni aanstaande moeten worden gedaan. Verhoging van de heffingskorting voor loontrekkers van SRD 125 naar SRD 500. Een “ruimhartig beleid” ten aanzien van de invordering van openstaande belastingschulden en het treffen van betalingsregelingen. Versnelde afdoening van verzoeken om teruggaaf van betaalde belastingen. Voorts vraagt de SFB de minister om de geldigheidsduur van afgegeven beschikkingen voor vrijstelling van invoerrechten, omzetbelasting en statistiekrecht voor het importeren van investeringsgoederen en grondstoffen, automatisch te verlengen met één jaar en de vrijstelling te stellen op 100%.

More
articles