Cubanen nieuwe goedkope krachten

Al geruime tijd is bekend dat Cubanen in grote getalen ons land binnenkomen. Uit documenten waarop de krant de hand heeft kunnen leggen, blijkt dat er per week, van maandag tot vrijdag, tussen de 100 en 130 Cubanen ons land binnenkomen. Het zou gaan om personen en gezinnen die vanwege de financiële situatie in hun eigen land, op zoek zijn naar een beter bestaan. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, is het belangrijk dat ook deze groep wordt opgevangen. Gebleken is dat Cubanen in verschillende sectoren worden geaccommodeerd. Onderzoek heeft uitgewezen, dat sommige zaken Cubanen in dienst nemen, omdat die bereid zijn onder het minimumloon te werken. Soms werken zij ook meer uren per dag dan is toegestaan. Ook binnen de goudsector zijn Cubanen actief.

Eerder maakte de krant er melding van, dat Surinaamse ondernemers hun zaak in de Times Mall verhuren, omdat zij niet kunnen concurreren met de Cubanen die er een unit huren en hun goederen ver beneden de normale kostprijs aan de man brengen. In Kirpalani kunnen toeristen met een Duty Free Shopping Card, tax free winkelen. Veel toeristen uit Guyana, Frans-Guyana, maar ook uit Cuba, Venezuela en Brazilië, maken van deze mogelijkheid gebruik.
De samenleving zou zich ook nog zorgen maken met de massale instroom van Cubanen, omdat volgens velen, de regering plannen zou hebben de verkiezingen te manipuleren. Volgens bronnen dicht bij het CBB, komt deze groep binnen de kortste tijd aan een ID-kaart. Echter werd dit ontkend door Noersalim.

More
articles