Griepvirus en dengue slaan weer toe

Poliklinieken worden momenteel druk bezocht door mensen met symptomen van het griepvirus. Ook op sociale media wordt er geklaagd over zware griep die voor velen een zware lijdensweg betekent. De griep gaat gepaard met koorts, diarree en vreselijke lichaamspijnen. Er zijn nu ook meer meldingen van dengue. De huisartsen Wim Bakker en I. Jamaludin bevestigen beiden de vele griepgevallen. Hoewel Jamaludin geen gevallen heeft van dengue, zegt Bakker dat hij reeds twee gevallen van dengue door middel van labonderzoek heeft kunnen bevestigen. Bakker voegt eraan toe dat hij een aantal gevallen heeft gehad, waarbij de symptomen sprekend op dengue leken, maar geen labonderzoeken werden gedaan.
Over welk type griepvirus het gaat, is nog onduidelijk. Jamaludin geeft aan, dat er verschillende stammen zijn. Bakker stelt dat het heel is omslachtig, na te gaan, welk virus het is en dat dit ook vaak in het buitenland moet gebeuren. “Vaak komt de uitslag wanneer de patiënt al genezen is”, zegt de huisarts. Hij legt uit, dat het vaststellen van het type virus niet zo belangrijk is, omdat het geen invloed heeft op de behandeling. Voor virussen zoals HIV, bepaalde vormen van hepatitis en steeds terugkerende herpes, zijn er speciale antivirale middelen.
Bakker vertelt verder dat bij de meeste virussen het om symptomatische virussen gaat met dezelfde behandeling, “terwijl bij een bacterie het wel belangrijk is om te weten, om welke soort het gaat, om te kunnen bepalen welk antibioticum voorgeschreven moet worden”.
Beide huisartsen benadrukken dat bij zowel dengue als het griepvirus veel drinken, het gebruik van paracetamol en vitamine C de behandelwijze is. Bakker raad het af sterkere pijnstillers als Ibuprofen, Voltarem en Naproxen te gebruiken. Jamaludin voegt eraan toe, dat burgers de regen moeten vermijden. Het overschakelen van warm naar koud (droog naar nat) resulteert vaak in griepverschijnselen. Ondanks de vele meldingen, zegt hij dat er geen sprake is van een epidemie.
De redactie heeft ook getracht een reactie te krijgen van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en werd vervolgens verwezen naar de directeur van het ministerie van Volksgezondheid. Ter perse gaan van deze editie had de directeur nog niet gereageerd op onze vragen, die per mail moesten worden verstuurd. Bakker heeft inmiddels rapportage gedaan aan het ministerie over de vele griep- en denguegevallen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles