Gewijzigde kiesregeling blijft staan

Kantonrechter Sandra Bradley heeft de vordering tegen de Staat over de wijziging van de kiesregeling afgewezen. Dit deelt advocaat Antoon Karg onze krant mee. De politieke partijen Strei!, PRO, SetiSranan en Alternatief 20 hadden de rechter verzocht om de aangebrachte wijzigingen in de kiesregeling buiten toepassing te laten bij de komende verkiezingen. Onder de nieuwe kiesregeling is het voor politieke partijen onder andere niet toegestaan om in combinatieverband deel te nemen aan de verkiezingen; tevens moeten politieke partijen die deel willen nemen, een borgsom betalen.
Karg geeft aan dat zodra het vonnis op schrift beschikbaar is, zijn cliënten in beraad zullen gaan. “Er zijn rechtsmiddelen voorhanden en de partijen zijn vastberaden in hun verzet tegen de wetswijzigingen en overtuigd van het ongrondwettelijke en ondemocratisch karakter daarvan”, aldus de advocaat. De overwegingen in het oordeel van de rechter zijn pas bij schriftelijk vonnis bekend. Karg legt uit dat de rechtsmiddelen die voor handen liggen, zijn hoger beroep op nationaal niveau en het indienen van een verzoek bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Het gaat om een vonnis dat uitvoerbaar is bij voorraad. Dit houdt in, dat het niet schorsend werkt tegen de aangebrachte wijzigingen. Ook al gaan partijen in hoger beroep.
De raadsman en zijn cliënten hadden niet verwacht dat hun vordering zou worden afgewezen, omdat zij juridisch gezien geen grond tot afwijzing zien. Karg blijft erbij dat de aangebrachte wijzigingen voorbijgaan aan de grondwet. Hij zegt dat de wijzigingen met de gewone meerderheid in DNA zijn aangenomen, terwijl een tweederde meerderheid vereist is. Hij benadrukt dat mensenrechten worden geschonden, waaronder het Kiesrecht, Recht op Associatie alsook het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Bupo-verdrag. SU 2 The Next Level, DA’91 en DRS, ondersteunen het proces.

door Johannes Damodar Patak

More
articles