Onstabiele wisselkoersen voorspeld

‘’De onlangs aangekondigde verhoging van het schuldenplafond van Suriname, bovenop de andere investeringsplannen van de overheid en grote huidige operationele tekorten te midden van toenemende externe druk, brengt risico’s met zich mee voor de houdbaarheid van de overheidsschuld’’, zegt Fitch Ratings. Ook de aanstaande verkiezingen van mei 2020, verhogen het risico van uitgavenoverschrijdingen, die vergelijkbaar zijn met de verkiezingen in 2015, die de binnenlandse kapitaalmarkten verder zouden kunnen beïnvloeden en tot wisselkoersvolatiliteit zouden kunnen leiden. Dat betekent, dat de wisselkoersen onstabiel zullen worden en er een effect kan ontstaan van dalende en stijgende koersen.
De Nationale Assemblee (DNA) heeft de Wet op de Staatsschuld begin november ge-wijzigd in een controversiële stemming. Het parlement heeft de schuldlimiet van de overheid verhoogd tot 95 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van 60 procent, hoewel het ook een eis voor een schuldbeheer- of reductieplan heeft ingevoerd als de limiet wordt overschreden. Het grote begrotingstekort en de zwakke schulddynamiek, zijn belangrijke bepalende factoren voor de B- rating en de Negative Rating Outlook.
Terwijl de bilaterale kredietlijnen van China momenteel sommige openbare projecten fi-nanciert, leidde de financieringsdruk ertoe dat de overheid 2,4 procent van het bbp leent van een centrale bankfaciliteit, een buitengewone financieringsmaatregel met een historisch precedent, en euro 40 miljoen van de meerderheid van de staatsbanken tegen 1 procent nominale rentevoet (negatieve reële rente) gedurende de eerste helft van 2019. Dunne buffers van commercieel bankkapitaal en de negatieve aandelenpositie van de Centrale Bank (10,9% van het bbp vanaf juni 2019) zorgen voor enorme risico’s. De leenstrategie van de overheid voegt ook externe risico’s toe.
Suriname zijn internationale investeringspositie/bbp verslechterde naar een aansprakelijkheidspositie van 89 procent in 2018 naar 26 procent in 2014. Het verwerven van de Afobaka hy-dro-elektrische dam, een NDP verkiezingsprioriteit, verhoogt de financieringsbehoeften van de overheid met USD 150 miljoen, die zou worden gefinancierd binnen een periode van 18 maanden. Dit volgt op het hangende verzoek van de overheid in 2019 aan Staatsolie om namens de overheid, aandelen te verwerven in de nieuwe Saramacca-goudmijn, die is gemodelleerd naar een an-dere buitenlandse gefinancierde onderneming in 2016. Er is externe druk ontstaan. De parallelle forexmarkt plaatst een premie van 12 procent op de of-ficiële Suriname-USD wisselkoers. De re-serves van Suriname (USD 688 miljoen in oktober), hoewel stabiel, bieden slechts een beperkte buffer voor externe schokken en kunnen afnemen als het tekort op de lopende rekening groter wordt of er een kapitaalvlucht optreedt. Bruto internationale reserves worden ondersteund door repatriëring van buitenlandse activa van commerciële banken (de kasreserveregeling) en goudaankopen van ingezetenen. De Centrale Bank heeft ook een USD 150 miljoen swap-lijn uit China.
De grootste oppositiepartij van de regering, de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), heeft open brieven gestuurd naar veel van de internationale crediteuren van Suriname met aandacht voor duurzaamheidsrisico’s van de overheid en zorgen over nieuwe financieringen in 2019. De VHP heeft haar beleidsplan voor economisch en fiscaal beleid nog niet gepubliceerd, hoewel haar leiders het economische model van Suriname bij eerdere verkiezingen, hebben ondersteund. Fitch zal het beleid van de grote partijen beoordelen naarmate deze verder kristalliseren.

More
articles