Op 25 november viert Suriname zijn 44-jarige onafhankelijkheid. In dit kader heeft bisschop Karel Choennie, voorzitter van het Comité Christelijke Kerken, een boodschap voor de samenleving. In zijn boodschap schetst de bisschop een somber beeld van 44 jaar onafhankelijkheid.
Choennie geeft aan dat dit een moment is om te bezinnen met een rotsvast vertrouwen in God die de toekomst voor ons openhoudt. “Wij zouden meer Gods volk zijn als wij 44 jaar na de onafhankelijkheid, konden zeggen dat alles sinds 1975 goed is gegaan, dat we het recht en niets anders dan het recht hebben gezocht, dat we sterke instituten hebben opgebouwd, dat de democratie goed werkt, dat we goed bestuur hebben met eerlijke leiders, dat we bloeiende productiesectoren hebben, dat ons onderwijs en onze gezondheidszorg aan top staan in de regio, dat we een veilig land zijn, dat de burgers veel welvarender zijn geworden en dat iedereen werk heeft en kan rekenen op een goede oude dag. Als dat zo was, kon deze boodschap heel kort zijn, namelijk: Laten wij zo verder gaan, want we zijn op de goede weg”, aldus de bisschop.
‘’Jammer genoeg is dit niet het geval. We hebben sinds de onafhankelijkheid wat afslagen gemist en zijn op een verkeerd spoor beland.
God trekt mee met zijn volk en is er ook, al dwaalt het volk. Een voorbeeld daarvan vinden wij in Exodus 32,1-35: het verhaal van het gouden kalf. Het Joodse volk maakte toen een dieptepunt mee. De Israëlieten waren ongeduldig geworden en hadden het vertrouwen verloren in Mozes en in God. Maar al was het volk diep gezonken, toch bleef God geduldig”, zegt Choennie. Hij voegt eraan toe, dat de Surinaamse democratie op een dwaalspoor is geraakt vanwege dictatuur en zelfs een binnenlandse oorlog. De mensenrechten zijn hierdoor geschonden en er zijn honderden doden gevallen. Ook is goed bestuur te vaak vervangen door slecht bestuur.
De economie gaat volgens hem ten onder, waardoor er werkloosheid heerst en er sprake is van afname van productiesectoren, terwijl er weinig nieuwe sectoren zijn ontwikkeld. Verder benadrukt de bisschop dat de staat bijna geen inkomsten heeft en probeert via leningen te overleven. “Burgers voelen zich onveilig in vele buurten, er heerst bezorgdheid in het onderwijs en de gezondheidszorg. De staat wordt bedreigd door crimineel geld en criminele netwerken, en corruptie viert hoogtij. Instituten zijn verzwakt en kunnen vaak geen beschermingen bieden die nodig is. Door al deze zaken heeft het Surinaamse volk het vertrouwen in de toekomst verloren en is het ongerust over hun toekomst en die van hun nakomelingen”, zegt de bisschop.
Hij benadrukt dat er meer vertrouwen in de toekomst moet zijn bij de burgers en in de verschillende organen en instituten, zoals het parlement en de Rekenkamer. “Er moet meer vertrouwen komen in al deze organen en instituten, maar vertrouwen groeit alleen wanneer men het werk waarvoor men verantwoordelijk is, eerlijk en naar behoren doet”, zegt de bisschop. Hij benadrukt dat burgers niet zien dat de regering door De Nationale Assemblee wordt gecontroleerd en dat het vertrouwen wordt geschonden. Bij de behandeling van de begroting zijn er elk jaar weer vele voornemens, maar er wordt heel weinig verantwoording afgelegd. “De Nationale Assemblee is een puur verlengstuk van de regering. Laatstelijk is dat weer gebleken bij de aanpassing van de Wet op de Staatsschuld. De volksvertegenwoordigers hebben tegen de adviezen van financiële deskundigen, instanties en vele vertegenwoordigende groepen in, de wet doorgedrukt. Hierdoor luistert men niet meer, en dat schendt het vertrouwen verder. Indien de politici in De Nationale Assemblee het vertrouwen van de bevolking willen laten groeien in dit instituut, zullen zij hun werk serieuzer moeten nemen, meer moeten luisteren en meer echte controle moeten uitoefenen”, zegt Choennie.
Hij zegt verder dat dit ook geldt voor de regering. De regering behoort verantwoording af te leggen aan het parlement. Hij geeft aan dat de regering de instituten van de staat ook behoorlijk moet financieren en versterken, zodat het werk naar behoren kan worden gedaan. “Ook dienen er openbare inschrijvingen te zijn via een transparant beoordelingsproces, zodat alle bedrijven gelijke kansen hebben om mee te dingen naar werken en ook op tijd betaald worden. Veel ministeries en overheidsorganisaties werken niet goed, omdat er vaak belangrijke posities niet zijn ingevuld met competente krachten en bij promoties, er niet voldoende gelet wordt op capaciteiten, maar meer op politieke loyaliteit”, geeft Choennie aan. Corruptieve praktijken worden nauwelijks aangepakt. Dit alles maakt dat er te weinig vertrouwen is in de organen die het land tot ontwikkeling moeten brengen. De verantwoordelijken dienen eerlijk en integer te zijn, zodat de bevolking hen beter kan vertrouwen. ‘’Vertrouwen is een belangrijk onderdeel in het leven voor de mens. Wanneer dat niet zo is, dan zien we verwaarlozing en kindermishandeling, geweld tegen vrouwen, echtscheidingen, en een overheid die de een voortrekt en de ander discrimineert. Mensen raken ontmoedigd en gedemotiveerd, werken met minder plezier of verlaten het land”, aldus de bisschop.
Het Comité Christelijke Kerken doet een dringend beroep op een ieder om in het komend verkiezingsjaar, dat onze natie zich waardig toont; dat de politici elkaar met respect zullen behandelen; dat de overheid inderdaad het kwade gaat bestraffen door onder meer de corruptie aan te pakken en het goede gaat belonen om het vertrouwen van de burgers te winnen. “Er moet nog veel gebeuren en laat er niet nog 44 jaar voor nodig zijn, want met goed en eerlijk bestuur kunnen wij dit land in een veel sneller tempo verheffen en een goede toekomst voor een ieder scheppen. Wat we moeten doen, is het recht zoeken en niets anders dan het recht, dan zullen we ervaren dat God met ons meetrekt, dat Hij er is!”, aldus het comité.