‘Parlement bepaalt eventuele vervolging financiënminister’

‘’De Nationale Assemblee (DNA) heeft nog altijd het laatste woord bij een eventuele vervolging van de financiënminister door de procureur-generaal’’, zegt advocaat Hugo Essed desgevraagd aan De West. Hij geeft aan dat mocht uit het onderzoek van de procureur-generaal (PG) blijken dat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, het leningenplafon heeft overschreden, het vanzelfsprekend is dat de PG vervolging kan instellen. De PG zal hiertoe toestemming moeten krijgen van het parlement. Essed zegt dit op grond van de Wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers. Artikel 2 van deze wet luidt als volgt:
– Lid 1: De vordering tot het in staat van beschuldiging stellen van politieke ambtsdragers wordt aan De Nationale Assemblee gedaan door de Procureur-Generaal.
– Lid 2: De Procureur-Generaal kan daartoe de tussenkomst van de President inroepen.
– Lid 3: Ingeval de in lid 2 vermelde tussenkomst wort ingeroepen, doet de President de door de Procureur-Generaal gedane vordering, na ontvangst daarvan, onverwijld aan De Nationale Assemblee.
Essed verwacht niet dat de huidige coalitie toestemming zal geven tot vervolging van de minister, mocht het obligoplafond zijn overschreden. ‘’Er zal sprake zijn van een storm in een glas water’’, zegt hij. Essed is het er ook niet mee eens dat dat het wetsvoorstel wordt aangenomen, omdat het de mogelijkheid schept om meer te lenen. ‘’Nog meer lenen zal vrijwel zeker rampzalige gevolgen hebben voor ons land’’, aldus Essed.
Asiskumar Gajadien (VHP), zegt niet vooruit te willen lopen op de zaak. Hij geeft aan dat in onze parlementaire historie het nog nooit is voorgekomen dat het parlement geen toestemming heeft gegeven voor opsporing. ‘’De Wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers is meer als een veiligheidsklep aangenomen, zodat een toevallige regering geen misbruik maakt van haar positie’’, zegt Gajadien. Hij voegt eraan toe, dat het parlement zich niet bemoeit met het inhoudelijke van een zaak, maar nagaat als er geen sprake is van opzet of om mensen zomaar in de problemen te brengen. Hij verwijst in dit kader naar artikel 5 van de wet, waarin hert volgende staat:
De Nationale Assemblee treedt niet in de beoordeling van de gegrondheid van het aanmerken van de desbetreffende politieke ambtsdrager of gewezen politieke ambtsdrager als verdachte in de zin van artikel 19 van het Wetboek van Strafvordering, doch beoordeelt uitsluitend of zijn of haar vervolging in politiek bestuurlijk opzicht in het algemeen belang moet worden geacht. Het parlement mag ook besluiten tot nader onderzoek, door het instellen van een Commissie van Onderzoek, die een aangevoerd feitenverslag uitbrengt aan DNA. Op basis hiervan zal het parlement in een vergadering een besluit nemen omtrent de vordering tot het in staat van beschuldiging stellen.
De redactie verneemt dat de voorgestelde wijziging van NDP-fractieleider Amzad Abdoel ‘Tijdelijke voorziening voor de financiering van de Staatsbegroting en nadere wijziging van de Wet op de Staatsschuld’, deze week nog behandeld wordt in De Nationale Assemblee.

door Johannes Damodar Patak

More
articles