Paramaribo in gevaar door verwijderen mangroven

“De zeespiegel zal in de komende jaren verder stijgen en dan zijn de mangrovestroken er niet meer om ons daartegen te beschermen. De kans dat de mensen langs de kustvlakte en Paramaribo, te maken krijgen met natte voetjes, is dan heel groot”, zegt Erlan Sleur, bestuurslid van de recent opgerichte milieuorganisatie Mangrove Forum Suriname (MAFOSUR), desgevraagd. De vereniging stelt zich ten doel voorlichting te verschaffen over de noodzaak tot het behoud en het herstellen met betrekking tot de mangrovestrook in ons land.
Volgens Sleur zijn er langs de Brantimakaweg nabij Weg naar Zee, haast geen mangroven meer te vinden. “Ik heb dat gebied overvlogen met mijn drone en haast alle mangrovebomen zijn weggehaald. Slechts een heel dunne strook is er nog over, maar dat is helemaal niet genoeg om dat gebied te beschermen”, stelt de milieuactivist.

Sleur geeft aan dat er een beschoeiing is gemaakt om de kust te beschermen, maar hij heeft al gezien dat die niet werkt en ook nooit hetzelfde effect zal hebben als mangroven. “Het resultaat ligt daar. Recentelijk hadden we te maken met overstromingen in dat gebied”, geeft Sleur aan.

Hij geeft aan dat de mangroven er stonden om de golven van de zee te dempen. “Enkele honderden meters mangroven zijn nodig om de buffering van de zee te dempen. Hoe kleiner de watergolven worden, des te meer er kan worden vastgehouden, waardoor er sprake is van landaanwinst’, zegt de milieuactivist. Hij geeft aan dat er een totale rust moet zijn van het water, zodat het sediment tot rust kan komen en daardoor de kust kan groeien.
Sleur geeft aan dat er wereldwijd heel wat dingen gebeuren, die zullen maken dat het mangrovebos zijn nut zal bewijzen. De milieuactivist sprak ook over het smelten en breken van de ijsbergen door het warmer worden van de aarde. “Door dat de toendra’s beginnen te branden, komen er heel wat methaangassen vrij. Dit zorgt er allemaal voor dat de warmte op aarde niet teruggekaatst kan worden, waardoor die blijft hangen en het maar warmer wordt. Dit maakt dat de ijsbergen gaan smelten en de zeespiegel blijft stijgen”, aldus Sleur. Volgens hem is het opwarmen van de aarde ook te merken in het tropisch regenwoud. “De naam zegt het al; in feite is dat gebied altijd vochtig, maar we merken dat vooral in de afgelopen jaren, er verschillende bosbranden zijn geweest.” Sleur is van mening dat Suriname zwaar te lijden zal hebben onder de zeespiegelstijging, omdat ook de gebieden waar veel klei voorkomt (langs de kust) verder zullen inklinken. “Dit gaat maken dat het water gemakkelijk kan binnenstromen en de kans dat de woongebieden in dat gebied en ook Paramaribo onder water loopt, groter wordt’’, aldus Sleur.
De milieuactivist is van mening dat de overheid dat soort gebieden nooit had moeten laten verkavelen, omdat de mensen die in dat gebied komen wonen, de grootste boosdoeners zijn. Sleur: “De mensen vinden dat de mangroven muskieten brengen, het de wind tegenhoudt en allerlei andere zaken, waardoor ze de mangroven op een gegeven moment verwijderen. Dit zorgt voor een enorm gevaar voor de rest van de samenleving.”
Hij geeft verder aan dat los van de zorgen om landaanwinst te behouden en vergroten en de bescherming tegen landverlies, de mangroven ook dienen als een broedkamer. Dit vanwege het feit dat vissen zich ertussen schuil houden, alleen om niet gegeten te worden. “Het is een belangrijke schuilplaats voor deze vissen, die niet alleen door ons gegeten worden, maar ook door sommige dieren”, stelt Sleur. Hij is van mening dat met het verwijderen van deze mangroven, het hele voedselpatroon in de war raakt, wat ook weer gevolgen heeft.
Sleur geeft aan gebelgd te zijn vanwege het feit dat het erop lijkt dat de overheid niets doet aan zaken zoals zeespiegelstijging, broeikaseffect en het opwarmen van de aarde. “Zolang internationale organisaties geen geld aan deze zaken uitgeven, wordt er niets gedaan vanuit de overheid’, stelt de milieuactivist. Hij is van mening dat er op regelmatige basis informatie verstrekt zou moeten worden aan de samenleving.
Volgens Sleur staat Mafosu open voor mensen, verenigingen en organisaties die wensen te werken aan het herstel van de mangrovestrook. “We moeten de zaak niet onderschatten, we moeten het nu aanpakken voordat het te laat is”, benadrukt hij.

-door Yves Kloppenburg-

More
articles