Porknokkers bekogelen militairen

Gisterenochtend werden militairen en beveiligers van Iamgold, bekogeld met stenen toen zij surveillancewerkzaamheden aan het uitvoeren waren in het concessiegebied van de goudmaatschappij Iamgold. Een steen kwam tegen het hoofd van een van de militair aan. De militair raakte dusdanig gewond dat hij met spoed behandeld moest worden door de plaatselijke arts van het bedrijf. Dit bevestigt het hoofd van de publiciteitsdienst van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, tegenover de krant.
“Het bleek zo erg te zijn dat de man hechtingen moesten krijgen”, geeft Naarden aan. De politie is, legt Naarden uit, samen met militairen en de beveiliging van Iamgold, belast met de veiligheid rondom de concessie, omdat illegale goudzoekers (porknokkers) de concessie binnendringen en zich daar schuil houden. “Op een gegeven moment moesten ze doorhebben dat ze zouden worden gezien, waarop zij de manschappen begonnen te bekogelen met stenen”, stelt het hoofd. Eerder deze week zijn vijf porknokkers die zich in de mijn hadden begeven, door het team afgevoerd.
Volgens Naarden zijn er nog geen mensen in beeld gebracht, maar kan hij de gemeenschap verzekeren dat er wordt gewerkt aan hun aanhouding. “Deze mannen zullen worden vervolgd terzake zware mishandeling, poging tot doodslag en poging tot moord”, zegt hij. Volgens hem zijn de porknokkers met stenen gaan gooien in de hoop dat de patrouilles worden gestaakt, zodat men vrij spel heeft. “Ik kan ze dan al gauw ontmoedigen. We zullen niet stoppen”, zegt Naarden resoluut. Hij geeft aan dat er integendeel harde acties zullen volgen. Wat die in zullen houden, wil Naarden nog niet zeggen. “Ik doe alleen een beroep op de mensen te stoppen met hetgeen waarmee ze bezig zijn”, aldus Naarden.

door Yves kloppenburg

More
articles