Nieuwe politieke partij staat voor dienstbaar leiderschap

Afgelopen zaterdag werd een nieuwe politieke partij, Alternatief 2020 (A-20), aan de samenleving gepresenteerd. In de druk bezochte ballroom van Torarica werd het bestuur en de ontwikkelingsvisie van de partij aan de aanwezigen voorgehouden. Volgens de voorzitter Steven Reyme gaat de partij voor dienstbaar leiderschap in de politiek. De partij gelooft dat het tijd is dat leiders opstaan die het belang van het land voorop stellen en niet het eigen belang dienen. Reyme vertelde meteen dat zijn partij niet open staat voor mensen die zich willen aansluiten om hun eigen belangen.
Bij het afdraaien van het themalied ‘A-20 na dat na partij fu set’ sranan kondre’ werd er enthousiast met ballonnen en vlaggen gezwaaid, terwijl er luid werd gejuicht.
Reyme die gelooft dat God regeringen aanstelt en laat aftreden, zei dat God het op zijn hart gelegd heeft, politicus te worden. Vanaf de onafhankelijkheid hebben vele veranderingen plaatsgevonden in Suriname. Hij noemde hierbij de revolutie en de gewapende strijd in het binnenland.

Als jongeman heeft Reyme als militair de ‘’revolutie’’ ondersteund, maar stapte na drie jaar weer eruit, toen bleek dat ook de militaire leiders niet ready waren voor grote veranderingen in Suriname. De democratie kwam na de revolutionaire periode langzaam op gang en daarmee ook de partij- en vriendjespolitiek, die zich al in de jaren na de onafhankelijkheid hadden voorgedaan.
Reyme zei aan dat A-20 gaat voor een technische politiek en niet voor partijpolitiek, om zo tegen het fundamenteel onrecht te strijden. Dit onrecht vindt op verschillende niveaus in de samenleving plaats en wordt bijna op een intellectuele manier gevoerd. Het wordt volgens hem tijd dat leiders met een eigen ego, niet meer de kans krijgen om te doen wat ze willen. “Bepaalde politieke partijen en organisaties zijn een verzameling van egoïsten bij elkaar. We moeten teruggaan naar fundamentele denkpatronen, die Suriname voorop stellen”, zei Reyme. Hij keurt het af dat bij het aantreden van een nieuwe regering, mensen de laan uit worden gestuurd en dat goede projecten die gestart zijn door voorgaande regeringen, worden stopgezet. “We moeten de Surinamers die voor ons gewerkt hebben die eer geven en verder werken, maar als coalitie ook het belang van het land voorop stellen. De oppositie is er niet om de regering ten val te brengen en de coalitie niet om de regering klakkeloos te ondersteunen. We moeten dingen zeggen zoals ze zijn en niets met de mantel der liefde bedekken”, stelde Reyme.
A-20 zal zich focussen op het groter belang dan het belang van partijloyalisten. Zij introduceert een systeem waarbij iedereen naar elkaar om kijkt. De partij heeft christelijke waarden en normen als basis. Reyme gelooft in een stabiele economie waar de export hoger is dan de import, waar sterke instituten aanwezig zijn om een dienstbare samenleving te vormen, waarbij de overheid streeft naar gerechtigheid voor allen en waarbij vaderlandsliefde, hoog in het vaandel staat. Om dit te bereiken zal de partij corruptie met de harde hand aanpakken en een systeem introduceren waarbij klokkenluiders beschermd worden, zodat zij corruptie in de verschillende sectoren kunnen melden. De instituten die structureel kapot worden gemaakt zullen versterkt worden en de economie worden gediversifieerd om Suriname tot een handelseconomie te maken. Ook wil de partij gaan naar een verbeterde relatie met Nederland als moederland. Het bestuur heeft zich vooral uitgesproken over het moreel verval en het onderwijs systeem dat gericht moet zijn op ondernemerschap en innovatie. Ook het respect naar elkaar toe moet terugkeren, omdat wij zonder respect voor elkaar niet kunnen samenwerken om het land op te bouwen. “Het wordt tijd dat een nieuwe wind gaat waaien in Suriname, sprak Serena Essed, jurist en lid van het bestuur. Zij haalde aan dat veel mensen geen geloof meer hebben in de politiek vanwege de vele vormen van onrechtvaardigheid die zich voordoen. Desondanks ziet zij Suriname op een hogere level komen met leiders die kunnen bundelen om Suriname hogerop te brengen. Essed is vooral voorstander van gelijke ontwikkelingskansen voor alle Surinamers.

-door Priscilla Kia-

More
articles