PG bezorgd over trage voortgang corruptiezaken

Procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday (PG) is bezorgd over de trage voortgang in de corruptiezaken. Dit zei hij onlangs tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie. Hij zei dat de trage voortgang meerdere oorzaken heeft, namelijk de gebrekkige aanlevering van aanvullende gegevens, de geringe opsporingscapaciteit vanwege de unit Fraude van het Korps Politie Suriname (KPS) en de niet altijd ideale combinatie voor de zaaks officieren van justitie om naast hun regulier werk, tijd vrij te maken voor de aansturing van de onderzoeken. “Ik heb het met name over de onderzoeken met betrekking tot de Naschoolse Opvang, Carifesta, SMS, NVB, Telesur en SBB”, aldus de PG.
Hij voegde eraan toe, dat ook het onderzoek over de vermoedelijke malversaties bij de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB) traag verloopt. De PG deelde voorts mede, dat het vooronderzoek van de Clad met versterking van externe accountants in deze zaak, eind juli een deelrapport heeft opgeleverd. Het Openbaar Ministerie (OM)heeft als kopielezer conclusies kunnen trekken, die inmiddels ter kennis zijn gesteld van onder andere de belanghebbenden.
De PG heeft in een brief aan de Clad gevraagd naar een update van het onderzoek. Echter heeft hij hierop nog geen antwoord gekregen. Het onderzoeksresultaat moet het OM in staat stellen, vermoedelijk gepleegde strafbare feiten vast te stellen voor het eventueel initiëren van een strafrechtelijk onderzoek.

door Johannes Damodar Patak

More
articles