PRIDE Month 2019 in teken van familieband

PRIDE Month wordt dit jaar voor de derde keer gehouden in Suriname. Dit jaar staan de activiteiten in het teken van de grote LGBT-familie. Het thema van dit jaar is: We are Family. “Dit betekent: een familie die elkaar ondersteunt. Helaas worden veel mensen nog verstoten uit hun families vanwege hun geaardheid. In tijden waarin je voelt alsof je nergens thuishoort, is het belangrijk om te weten dat een grote LGBT-familie je accepteert, respecteer en van je houdt”, zegt Sherwin Vreeswijk, voorzitter PRIDE Month Suriname 2019.
De maand moet volgens hem gezien worden als een symbool voor hoe kleurrijk en divers ons land is. De activiteiten worden georganiseerd om de relatie tussen de LGBT-gemeenschap en de rest van Surinaamse samenleving, te bevorderen. Verschillende bedrijven en ngo’s tonen in deze maand hun solidariteit door de LGBT-vlag op te hangen en mee te lopen met de parade. Roxana Barron, co-voorzitter PRIDE Month, zegt dat de organisatie partnerschappen aangaat om duurzame activiteiten te organiseren. Het is volgens haar vooral belangrijk dat ondernemers laten blijken dat de LGBT welkom is in de organisatie, omdat ook zij de ondernemingen ondersteunen door met hun hard verdiende geld, diensten af te nemen.
Vreeswijk geeft aan dat de organisatie heel veel heeft bereikt in de afgelopen jaren. Zo zijn ze gegroeid van een week vol activiteiten, naar een maand van activiteiten. “Dit betekent dat er meer vraag is vanuit de gemeenschap, maar ook dat er meer acceptatie is binnen de samenleving”, zegt Vreeswijk. Barron vult aan en zegt dat het aantal bedrijven dat de Verklaring van Paramaribo tekent, groeit. Dat geeft volgens haar aan, dat veel meer bedrijven open staan om ook de gemeenschap een veilig gevoel te geven op de werkplek en te zorgen voor de acceptatie. Daarnaast wordt de commissie in tegenstelling tot de voorgaande jaren, nu juist benaderd door ondernemers voor het aangaan van een samenwerking en het leveren van een bijdrage aan de activiteiten. “We zijn nog niet daar waar we moeten zijn, maar we zullen de strijd voor gelijke rechten en acceptatie blijven voeren”, aldus Vreeswijk.
De organisatie doet dit jaar minder activiteiten. Dit jaar zijn slechts de elementen uitgekozen die de boodschap van de gemeenschap naar voren brengen. De bedoeling is ook dat ze niet alleen in oktober, maar de rest van het jaar ook evenementen organiseren. Hoewel er vorig jaar veel klachten vanuit de samenleving kwamen over het gedrag van bepaalde mensen van de gemeenschap, wil de organisatie geen oordeel daarover vellen. Vreeswijk zegt dat iedereen anders is en dat de organisatie juist de boodschap meegeeft dat iedereen zichzelf mag zijn.
De officiële opening van PRIDE Month vindt plaats op 5 oktober met een openingsceremonie waarbij een award uitgereikt zal worden aan een bedrijf en een individu. Deze ceremonie wordt opgevolgd door het Pride Ball, dat georganiseerd wordt in Torarica. Op 11 oktober wordt PRIDE Stories georganiseerd, waarbij verschillende mensen hun verhaal zullen vertellen. Elke donderdag zijn de filmavonden in TBL gratis toegankelijk. Er is daarnaast een ook een discussieavond ‘Pride Talk’ gepland op 18 oktober. De PRIDE Month wordt op 26 oktober afgesloten met de parade rond de binnenstad, gevolgd door een feestelijke afsluiting. Naast de officiële activiteiten worden er elke vrijdag feestjes en andere externe activiteiten gehouden.

door Priscilla Kia

More
articles