BvL verscherpt acties

De Bond van Leraren (BvL) heeft na een ledenvergadering vanmorgen, besloten om de acties te verscherpen. BvL-voorzitter Reshma Mangre, deelde dit mee op een persconferentie die gehouden werd na de vergadering. Er wordt een beroep gedaan op alle leerkrachten van de vos-scholen om de acties van de bond te ondersteunen. Voor vandaag waren de leerkrachten van Lyceum 1, Lyceum 2 en Havo 2 in actie.
Mangre zegt dat zij niet zal schromen om ook de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) bij de acties te betrekken, want ook bij de ALS, spelen er volgens haar problemen. ‘’Het gaat om onterechte mutaties, onterechte degradaties van schoolhoofden, verplichte trainingen in de vakantie, en geen uitbetaling volgens behaalde diploma’s’’, zei Mangre eerder.
Aanleiding voor de actie is de manier waarop het ministerie van Onderwijs, drie nieuwe directeuren heeft aangesteld op de drie bovengenoemde vos-scholen waarbij volgens Mangre, er afgeweken is van de gebruikelijke procedure. De leerkrachten en directie van deze scholen, zijn niet tevreden met de wijze waarop de aanstelling is geschied. BvL/ALS-voorzitter Reshma Mangre, zegt dat er voorbij wordt gegaan aan personen die werkzaam zijn op deze scholen en die over voldoende expertise beschikken om directeur te worden. Mangre: “Ze worden overgeslagen voor personen zonder ervaring als directeur.
Hiermee wordt zonder enige valide reden, afgestapt van hetgeen gebruikelijk is.” De BvL heeft aan de directeuren en leerkrachten gevraagd om hun werkzaamheden niet aan te vangen. De drie directeuren van de vos-scholen hebben zijn gisteren ook niet overgedragen.
Mangre heeft van het Directeurenberaad vernomen, dat het ministerie een driekoppig managementteam wil instellen op de drie scholen, met daarin de onderdirecteur, omdat die draagvlak geniet van de overige leraren, de directeur die door het ministerie aangesteld is en een andere onderdirecteur. Na een jaar zal er dan besloten worden wie uiteindelijk de directeur wordt. Mangre benadrukt dat dit geen werkbare situatie is, die bovendien het ministerie meer zal kosten. Zij vraagt zich af hoe een school drie directeuren kan hebben, die in feite moeten wedijveren om directeur te worden. “Wij willen niet op de stoel van de minister zitten, maar verwachten wel dat bij bepaalde situaties, er flexibiliteit is”, zegt Mangre.
De bond heeft afgelopen vrijdag met onderwijsminister Lillian Ferrier, om de tafel gezeten. Afgesproken was dat zij een lijst zou krijgen met de namen van de leerkrachten die ondersteunen dat de onderdirecteur aangesteld wordt als directeur. Echter heeft de minister volgens Mangre, in het weekend een ander pad gevolgd.
De BvL eist van de minister om weer het pad van dialoog te volgen. ‘’Alleen dan zullen de acties worden opgeheven. De acties duren voort totdat er een dialoog op gang komt vanuit het ministerie’’, aldus Mangre.

door Johannes Damodar Patak

More
articles