‘Elke 3 seconden ontwikkelt iemand dementie’

Alzheimer’s Disease International (ADI) lanceerde samen met de Pan American Health Organization (PAHO), op zondag 1 september de campagne: Let’s talk about dementia in Amerika, om het taboe op deze ziekte aan te pakken en om gesprekken over dementie aan te moedigen. Elke 3 seconden ontwikkelt er iemand dementie. Ongeveer 10 miljoen mensen met dementie wonen in Amerika. In 2018 kostte de ziekte 1 biljoen dollar per jaar.
ADI en PAHO werken deze maand aan de gezamenlijke campagne voor de bewustwording over alzheimer in de regio Noord- en Zuid-Amerika. De campagne is een onderdeel van het regionale PAHO-actieplan voor dementie (2015-2019). Voor de campagne zijn er folders opgesteld in vijf talen, waarin onder andere advies gegeven wordt over hoe het moeilijke eerste gesprek aan te gaan over de ziekte in het geval iemand in de omgeving (familie, vrienden etc.), tekenen van dementie vertoont.
Door mensen aan het praten te krijgen; door discussie en gesprek, kan volgens ADI/PAHO, een betere ondersteuning gegeven worden aan personen die lijden aan dementie.
Het stigma rond dementie in de regio vormt nog steeds een belangrijke barrière voor mensen zelf die lijden aan dementie, maar ook voor familie, om hulp, advies en ondersteuning te vragen. Het taboe is vergelijkbaar met dat rond sommige andere geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressies. Ook zijn er mensen die denken dat mensen die aan dementie lijden ‘gek’ of ‘betoverd’ zijn. Voorlichting over wat alzheimer inhoudt, is daarom van groot belang, want alleen op die manier kunnen dergelijke misvattingen ontzenuwd worden.
PAHO-directeur dr. Carissa F. Etienne zegt dat de eerste stap om het stigma rond dementie aan te pakken, een gesprek is. “Het gebrek aan kennis over dementie en hoe een getroffen persoon zich zou kunnen gedragen, heeft ertoe geleid dat het stigma wordt geassocieerd met de ziekte. Deze campagne zal zich richten op het verhogen van gesprekken rondom dementie overal, omdat praten vaak de eerste stap is naar bewustwording, begrip en het doorbreken van barrières voor diagnose en zorg”, aldus de arts
De aangesloten verenigingen van ADI in Noord- en Zuid-Amerika en de PAHO-landen, zullen samenwerken om de campagne te realiseren, die het grote publiek zal aanspreken en zich ook zal richten op artsen in de eerstelijnsgezondheidszorg om het bewustzijn te vergroten.
Paola Barbarino, CEO van ADI, zegt: “We moeten ervoor zorgen dat mensen gemakkelijker praten over de alzheimer. Dementie is een van de belangrijkste wereldwijde gezondheids- en sociale zorgcrises in de 21ste eeuw, elke 3 seconden is er iemand die deze ziekte ontwikkelt, maar het taboe dat de ziekte omringt en een gebrek aan beschikbare behandelingen, zorgt ervoor dat mensen het gesprek erover uitstellen, waardoor ze geen advies en ondersteuning krijgen. Waardevolle tijd gaat zo verloren.’’
Barbarino vervolgt: ‘’Op Wereld Alzheimer’s Day, 21 september aanstaande, zal ADI een World Alzheimer Report presenteren over de wereldwijde houding ten opzichte van dementie, gebaseerd op een onderzoek onder bijna 70.000 mensen in 155 landen. Een belangrijke bevinding in dat onderzoek toont aan, dat 95 procent van de algemene respondenten denkt dementie te zullen ontwikkelen. We moeten het taboe doorbreken en mensen openlijk over dementie laten praten om goed te plannen, toegang te krijgen tot ondersteuning en zelfs deel te nemen aan onderzoek”
Dementie is een syndroom dat het geheugen, andere cognitieve vaardigheden en gedrag beïnvloedt dat het vermogen van een persoon om zijn dagelijkse activiteiten te handhaven aanzienlijk verstoort. Hoewel leeftijd de sterkst bekende risicofactor voor dementie is, is het geen normaal onderdeel van veroudering. De Ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie.
Het aantal sterfgevallen als gevolg van dementie is tussen 2000 en 2016 meer dan verdubbeld, waardoor het de 5e belangrijkste oorzaak van wereldwijde sterfte in 2016 is, vergeleken met de 14e in 2000. De prevalentie van dementie wereldwijd neemt exponentieel toe, waarbij het aantal mensen met dementie wordt voorspeld te verdrievoudigen van 50 miljoen momenteel tot 152 miljoen tegen 2050.
Personen die zich zorgen maken over dementie voor zichzelf of voor een geliefde, moeten met hun zorgverlener praten.

More
articles