Negatieve uitspraken over onderhandelingscommissie onterecht

Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) werd gisteren samen met de onderhandelingscommissie, een persconferentie gehouden die tot doel had de samenleving te informeren over de verschillende zaken rondom de Broko-pondo-overeenkomst. Volgens de minister van NH, Sergio Akiemboto, hoeven we het niet eens te zijn met het behaalde resultaat en zaken hadden misschien anders aangepakt moeten worden, maar dat geeft niemand het recht een ander negatief te bejegenen.
De minister gaf een uiteenzetting over de ge-schiedenis rondom deze kwestie. “De bauxietindustrie is ergens in 1919 begonnen. Op een gegeven moment kwam de bouw van die dam, zodat energie kon worden opgewekt voor de plant, welke te Paranam werd neergezet voor het verwerken van aluminium”, zei de bewindsman. Volgens hem was al reeds lang voor 2004 bekend dat bauxiet zou opraken, omdat dit het karakter van grondstoffen is.
Op een gegeven moment was het niet meer rendabel deze activiteiten verder te ontplooien, omdat de prijs van bauxiet wordt bepaald door externe factoren en be-drijven zoeken een betere kwaliteit producten. Zo wordt de prijs in het buitenland be-paald en kijken producenten naar goedko-pere productiekosten elders in de wereld. Suralco richtte toen een brief naar de president, waarin gevraagd werd om te onderhandelen over nieuwe alternatieven.
Een mogelijke optie was het opzoeken van nieuwe mijnbouwgebieden, om zo hun voorraad bij te vullen en het geheel draaiende te houden. Akiemboto: “Belangrijk bij een mijnbouwbedrijf is dat er continuïteit is. Je moet je voorraad kunnen bijvullen.” Het werd duidelijker dat rondom de plant er mindere kwaliteit bauxiet voorkwam, om deze draaiende te houden.
De minister leg-de de nadruk erop dat de bedoeling van de persconferentie niet was om naar schuldigen te zoeken, volgens hem is het nu be-langrijk dat we vanuit dit punt gaan zoeken naar oplossingen. De bewindsman gaf aan dat er inderdaad een beter traject afgelegd had kunnen worden in de afgelopen decennia, maar dat het nu erom gaat hoe de bauxietsector overgenomen zal worden na het vertrek van Suralco. Volgens Akiembo-to heeft Suriname nog reserves aan bauxiet, die goed zijn voor zo een 300 miljoen ton, echter moeten er nog studies gedaan worden hierover.
De onderhandelingen hebben vier jaar ge-duurd. Door de president is er toen een onderhandelingscommissie ingesteld om te kijken naar de mogelijkheden om de plant over te nemen. Dat zou niet lukken, gezien die niet winstgevend zou zijn.
‘’De enige optie waarvoor er toen gekozen kon worden, was om het contract te beëindigen, want hoe langer de overeenkomsten duurden, hoe meer verlies wij als land zouden lijden, gezien wij als land steeds een negatieve balans hadden. Wij betaalden als land meer aan stroom, dan dat wij van Suralco in ontvangst kregen.’’
Akiemboto gaf aan het jammer te vinden dat er wordt gespeculeerd, dat er mensen in de onderhandelingscommissie zouden zitten, die geen kaas van het vak hebben gezeten. Dit werd met klem ontkend door de minister. De bewindsman gaf aan dat het belangrijk is dat we met feiten op tafel komen, zodat we Suralco ermee kunnen confronteren voordat zij vertrekt. “Als er mensen zijn die weten over enige milieuschade aangericht door Suralco, laten ze zich aanmelden bij NIMOS, zodat we ze (Suralco) ermee kunnen confronteren”, aldus Akiemboto.

More
articles