Kersten zal betaalbare medicijnen importeren

Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft vandaag het eerste contract getekend met de beste inschrijver van een aanbesteding, de firma Kersten, die na een publiekelijke openbare aanbesteding door een strenge, objectieve en transparante evaluatieprocedure is gegaan en geselecteerd is voor de levering van medicijnen. HI&T-directeur Reina Revales, vindt het een prestatie van het Surinaamse bedrijf, dat reeds 250 jaar actief is in Suriname en nu in aanmerking is gekomen voor deze internationale aanbesteding. Dit is volgens haar het bewijs, dat lokale bedrijven ook de capaciteit hebben om te kunnen concurreren met het buitenland. Kersten voldoet aan de internationale voorwaarden en eisen van internationale aanbestedingen, zoals vastgesteld door de Islamic Development Bank (IDB). De totale waarde van de leveringscontracten bedraagt ruim USD 1.3 miljoen”, aldus Revales.
Het project betreft een financieringsfaciliteit van USD 25 miljoen vanwege de Islamic Trade Finance Cooperation (ITFC). De launch van het project vond in april 2019 plaats, waarna de aanbestedingsprocedure van start ging. De eerste overeenkomsten zijn getekend met de leveranciers: Kersten Health Care, Lokale Groothandel in Medicijnen en de Duitse fabrikant B. Braun Melsungen AG. Met de laatstgenoemde, zal de ondertekening digitaal geschieden. Zij kwamen in aanmerking voor de financiering van grond en hulpstoffen voor de productie van lokale basisgoederen, medicamenten, medische verbruiksartikelen en agrarische input. Met de ondertekening van deze contracten, is de beschikbaarheid van vier groepen van medicijnen voor een periode van 1 jaar gegarandeerd, met name: medicijnen voor diabeten, infuus vloeistoffen, hoge bloeddruk en antibiotica. De afnemer van deze medicijnen is het Bureau voor Geneesmiddelen Voorzieningen in Suriname (BGVS), zoals bepaald door het ministerie van Volksgezondheid.
Het beleid van het ministerie is enerzijds gericht op het bevorderen en stimuleren van de lokale productie van basisgoederen door middel van financiering van de importen van grond en hulpstoffen en verpakkingsmaterialen. Anderzijds de beschikbaarheid en betaalbaarheid van basisgoederen, waaronder medicijnen en agrarische inputs. Het ministerie vindt het belangrijk te kunnen garanderen, dat er deviezen beschikbaar zijn voor de import hiervan. De interdepartementale commissie ITFC, onder leiding van Sonja Sewgobind, heeft een reeks aan internationale aanbestedingen voorbereid en gehouden. In de komende periode volgen er meer. De goederen worden door HI&T besteld en dan overgedragen aan de afnemers, conform de hoeveelheden en technische specificaties, die vooraf zijn opgegeven. Dit gebeurt nadat de leveranciers een contract hebben getekend en hierbij garant staan om onder vastgestelde voorwaarden de tegenwaarde in Surinaamse Dollar bij de Centrale Bank van Suriname te zullen storten tegen de officiële bankkoers. De leveranciers die in aanmerking zijn gekomen zullen een leveringsovereenkomst tekenen en wordt na de geleverde prestatie rechtstreeks door de ITFC betaald.

-door Kimberley Fräser-

More
articles