Zuidelijke vleugel beddenhuis AZP geopend

De zuidelijke vleugel van het beddenhuis van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de eerste etage Zuid, de afdeling interne geneeskundige, zijn vandaag geopend. Dit heuglijk feit vond vanmorgen plaats in het Auditorium van het AZP, in het bijzijn van de ministers Antoine Elias van Volksgezondheid, Gillmore Hoefdraad van Financiën en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.
Volgens Claudia Marica-Redan, algemeen directeur van het AZP, betekent elke stap vooruit, een stap naar een betere zorg voor de patiënten, en verpleegkundigen en medici kunnen beter zorg verlenen. Het AZP telt onder andere 25 medische afdelingen en 3 laboratoria. Jaarlijks vinden er 450.000 klinische en poliklinische behandelingen plaats, 50.000 behandelingen bij de Spoed Eisende Hulp. Er zijn 530 bedden beschikbaar met een bezettingsgraad van 90 procent. Er zijn 2100 medewerkers en het AZP wordt dagelijks bezocht door ruim 5000 mensen. Het ziekenhuis beschikt over 16 gecertificeerde afdelingen. Het AZP streeft ernaar om in 2021-2022, volledig ISO-health gecertificeerd te zijn.
De rehabilitatie is vorig jaar gestart, waarna er per verdieping is gewerkt. Rino Tjin-Wong-Joe, directeur van IBT Engineering Consultants, gaf in zijn korte presentatie aan, dat het gebouw niet in gevaar was, ook zijn er geen constructieve problemen geconstateerd bij de inspecties. Er moesten onder andere werkzaamheden verricht worden aan het plafond, de shutters en de vloer.
Voor de AZP-leiding werd het wel tijd dat het ziekenhuis een transformatieproces onderging. Alles wat niet voldeed, is vervangen. De komende zes maanden zal er aan de noordelijke vleugel gewerkt worden. Tjin-wong-Joe zei dat zoveel als mogelijk, geprobeerd is om de overlast te beperken. “Het was een enorme uitdaging om het beddenhuis te renoveren, terwijl dat in gebruik wordt genomen.” De kosten voor de rehabilitatie bedroegen US-dollar 8 miljoen en zijn gefinancierd door het Opec Fund for International Development (OFID). De aannemer Sheng Jiang No2 Construc-tion and Engineering Co. Ltd, staat achter dit project dat via een internationale openbare aanbesteding in 2017 op basis van de regels en richtlijnen van de Inter-American Development Bank en OFID, in aanmerking is gekomen voor deze opdracht.

door Kimberley Fräser

More
articles