‘Suriname verdiende jaren niet meer uit BO’

Volgens Amzad Abdoel (NDP) verdiende Suriname al jaren niet meer uit de Brokopondo Overeenkomst (BO). Hij haalde tijdens de besprekingen over de beëindiging van de BO in het parlement aan, dat ons land sinds 2009 een negatieve kasstroom van US-dollar 160 miljoen haalde en dat ons land miljoenen US-dollars moet betalen aan Suralco, terwijl wij een multinational hadden aangetrokken om juist aan die multinational te verdienen. Daarnaast stelde hij dat de beëindiging van het productieproces en de afbouw daarvan, 20 jaar terug is begonnen met het sluiten van de aluminiumsmelterij en het ontslaan van bijkans 300 arbeiders in een periode waar 75 procent van onze inkomsten uit de export van bauxiet gegenereerd werd.
Abdoel verweet de toenmalige regering dat die toen geen standpunt heeft genomen, terwijl Suriname ook nog kansen heeft gekregen om de BO in het belang van ons land te reanimeren.
“Na het sluiten van de BO op 27 januari 1985, dachten dat we dat we klaar waren met het werk, omdat de instroom van deviezen voldoende was om de bestedingen op een bepaald niveau te dekken. We hebben verzuimd van tijd tot tijd de gesloten overeenkomst en de naleving daarvan te evalueren, waardoor de multinational gedaan heeft wat goed en correct is voor zijn bedrijfsvoering zonder rekening te houden met Surinaams belang”, sprak Abdoel.
Hij gaf aan dat het parlement ervoor moet waken dat de plank niet wordt misgeslagen bij de wijziging en beëindiging van de BO. Er moet volgens Abdoel op worden toegezien dat dit in het belang van het land gebeurt met de stuwdam als goedkope energiebron. Nadat Suralco aangaf het productieproces niet te continueren, had de regering maar twee opties, namelijk continuering van het proces geleid door Suriname en beëindiging van de productieactiviteiten en starten met onderhandelingen om de overeenkomst te beëindigen/wijzigen. Abdoel zei dat het logisch is dat de regering voor de tweede optie zou kiezen, omdat multinationals met het oog op winst, niet zomaar zullen stoppen met de productie.
Abdoel is van mening dat Alcoa wel verantwoordelijk gesteld moet worden voor milieuschade die door haar is aangericht en daarvan op geen enkele manier vrijwaring voor moet krijgen. Verder kijkt hij uit naar de overdracht van de dam. ‘’Dat zal een historisch moment zijn’’, zegt Abdoel. ‘’Het zal een historisch moment zijn als de stuwdam waarvoor mensen zoveel offers hebben gebracht, eigendom zal worden van Suriname.’’ Hij vertrouwt erop dat de dam eindelijk ingezet zal worden en dat de mensen die als eerst profijt ervan moesten hebben, dat nu daadwerkelijk zullen hebben. Hij riep de regering op alle misvattingen te verduidelijken, te ontkrachten en informatie waarover het parlement niet beschikt, alsnog te delen.

-door Priscilla Kia-

More
articles