Commissie moet cyber crime tegengaan

In het gebouw van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), installeerde hedenochtend OWT&C-minister Vijay Chotkhan, de commissie die zich moet inzetten voor cyber security. Volgens de minister moet de commissie die voor een periode van een jaar is benoemd, ervoor zorgdragen dat cyber crime wordt tegengegaan, tevens moet de commissie zich voorbereiden op de laatste ontwikkelingen, omdat ook cyber criminelen zich blijven ontwikkelen. Chotkan gaf verder aan dat Suriname, maar vooral het bedrijfsleven, al heel lang hiernaar heeft uitgekeken. “Soms denken we dat Suriname vredelievend is, en dat het voor ons een ver-van-mijn-bed-show is”, stelt de minister.
Het Directoraat Nationale veiligheid (DNV), dat belast is met het mana-gen van dit geheel, moet ervoor zorgen dat er een resultaat van dit alles wordt gepresenteerd. DNV houdt zich bezig met het waarborgen van de nationale veiligheid, waaronder ook cyber security valt.
DNV-directeur Danielle Veira, gaf aan dat de commissie al heel lang bezig is, maar dat dat meer in de informele sfeer was. Volgens haar staat de regering volledig achter de commissie en ziet het ernaar uit dat het werk dat ze nu officieel gaan doen, succesvol verloopt.
De commissie zal moeten komen tot een nationaal cyber se-curity plan, voorts dient de commissie ervoor zorg te dragen dat er genoeg instrumenten in huis zijn, indien er sprake zou zijn van een cyber aanval. Volgens Veira is de commissie een publiek partnerschap, omdat ze niet alleen werkt met de regering, maar ook met mensen uit het bankwezen.
De voorzitter van deze commissie is Franklin Maanster, de overige leden zijn: Reshmi Rathipal (Openbaar Ministerie), Wendy Palas (OWT&C), Jai Udit (Tele-cummunicatie Autoriteit Surina-me), Melvin Pinas (Justitie en Politie), Chandra Rampadarath (ICT-Assiociatie), Henk-John Guicherit (Bankiersvereniging).

door Yves Kloppenburg

More
articles