Comptabiliteitswet voor verbetering staatsfinanciën

De Comptabiliteitswet is gisteren met tweederdemeerderheid, 35 stemmen, aangenomen in De Nationale Assemblee (DNA). Zowel de oppositie als de coalitie ziet de wet als een instrument dat de manier waarop het beheer en toezicht op staatsfinanciën plaatsvindt, zal verbeteren. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, gaf aan dat met de nieuwe wet, beoogd wordt een wijze van financiële verslaggeving voor de gehele publieke sector te bewerkstellingen op grond van internationale standaarden. ‘’De ordening en transparantie zullen leiden tot efficiëntie en fraudebestendigheid’’, aldus de minister.
Voordat voor de wet gestemd werd, was het voor leden van het parlement niet duidelijk wanneer de wet precies in werking treedt en de werkelijke uitvoering. De uitvoering van de Comptabili-teitswet zal pas in 2022 te merken zijn en is vastgesteld op 1 januari 2020. Commissievoor-zitter Amzad Abdoel, legde het college uit, dat er elk jaar drie begrotingen zijn, namelijk de lopende begroting, het afsluiten van de vorige begroting en de voorbereidingen voor de volgende begroting. Het is volgens hem daarom belangrijk dat de begrotingscyclus goed begrepen wordt. “Wanneer we aangeven, dat deze wet in januari 2020 in werking treedt, dan geven we daarmee aan, dat van de begroting die nu is uitgevoerd, de verantwoording moet plaatsvinden volgens de oude Comptabiliteitswet”, aldus Abdoel. Hij gaf aan dat er tenminste gezorgd zal worden voor verbetering in de wijze waarop de verantwoording en de verslaggeving plaatsvindt.
Jennifer Geerlings-Simons, een van de initiatiefnemers van deze wet, voegde eraan toe, dat de opstelling van de begroting in fases gebeurt, waardoor de volledige opstelling en verantwoording pas in 2022 zal zijn. Zij deelde mee dat de nieuwe Comptabiliteitswet de regering niet verbiedt om zaken die genoemd zijn, nu al mee te nemen.
In de wet is opgenomen dat elke minister verantwoordelijk is voor de rechtmatigheid en doelmatigheid van de begroting op zijn ministerie. Hoefdraad stelde dat de uitvoering gericht is op het financieel beheer, dat moet voldoen aan de eisen van rechtmatigheid, ordelijkheid en controleerbaarheid. Naast de Comptabiliteitswet, is er ook besloten om een comptabiliteitsbesluit te hebben, waarin zaken van structurele aard worden geregeld. VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, had graag gezien dat er bestuurlijke sancties zouden zijn opgenomen in de wet en niet in een staatsbesluit. Volgens hem gaat het erom dat er transparante regels worden gemaakt voor toekomstige regeringen. ‘’Echter is dit niet voldoende’’, zei hij. Gajadien plette daarom voor het opnemen van bestuurlijke sancties, met als gevolg dat er consequenties zijn verbonden aan het handelen van functionarissen en bestuursorganen die zich niet houden aan de regels. Hij benadrukte dat er aan de toekomst gedacht moet worden.

More
articles