Minder geld voor bestrijden hiv/aids

De wereldwijde strijd tegen aids begint te haperen, waarschuwen de Verenigde Naties. Er is een tekort aan middelen en het aantal nieuwe besmettingen piekt weer bij bepaalde groepen en in ontwikkelingslanden. Gunilla Carlsson, directeur van UNAIDS, wijst erop dat de overwinningen die in de voorbije jaren zijn geboekt, hierdoor bedreigd worden, met name in Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Afrika.
“We zijn op een moeilijk kruispunt gekomen in onze strijd tegen hiv. Sommige landen boeken een indrukwekkende vooruitgang, terwijl andere weer een toename zien in het aantal besmettingen en zelfs in het aantal slachtoffers. De jaarlijkse vooruitgang neemt af en het tempo vertraagt’’, aldus Carlsson.

RISICOGROEPEN
Meer dan de helft van alle nieuwe hiv-besmettingen komt volgens Carlsson voor bij druggebruikers, mannelijke en vrouwelijke sekswerkers, transgenders, gevangenen en de seksuele partners van die groepen en veel van die risicogroepen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.
Een rapport van UNAIDS dat eerder deze maand verscheen, wijst op de zorgwekkende toename van het aantal nieuwe infecties in Oost-Europa en Centraal-Azië, waar het aantal hiv-gevallen met 29 procent steeg. Ook in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika, is er sprake van een toename.

GEBREK AAN MIDDELEN
De middelen die wereldwijd ter beschikking worden gesteld voor de strijd tegen hiv/aids, daalden in 2018 met bijna een miljard dollar. Nationale investeringen groeiden niet snel genoeg om de afnemende internationale steun te compenseren. ‘’Vorig jaar was daardoor maar 19 miljard dollar beschikbaar voor de strijd tegen de ziekte – zo een 7,2 miljard onder de 26,2 miljard die nodig is tegen 2020’’, zegt Carlsson, die spreekt van een “erg zorgwekkende ontwikkeling”.
“Aids stoppen zal niet mogelijk zijn als we niet slim en snel investeren, focussen op de mensen eerst in plaats van de ziekte, en een stappenplan creëren voor de mensen die achterop geraken”, zegt ze.

1,7 MILJOEN BESMETTINGEN
In 2018 stierven wereldwijd 770.000 mensen aan aids en waren er ongeveer 38 miljoen mensen besmet met hiv. De ziekte kan nog steeds niet genezen worden, maar de besmetting kan onder controle gehouden worden met antiretrovirale geneesmiddelen. 23,3 miljoen van de besmette patiënten krijgen de geneesmiddelen die ze nodig hebben.
Vorig jaar kwamen er 1,7 nieuwe besmettingen bij – een daling met 16 procent sinds 2010, die vooral het gevolg is van de vooruitgang in de strijd tegen de ziekte in zuidelijk Afrika. Zuid-Afrika zelf bijvoorbeeld heeft het aantal nieuwe besmettingen met meer dan 40 procent teruggedrongen sinds 2010. Tegelijk waarschuwt UNAIDS, dat de ziekte nog veel voorkomt in andere delen van Afrika. (Bron: IPS)

More
articles