Suriname maakt zich op om voor 2020 zover te zijn om het 5G-netwerk te introduceren. Wereldwijd zijn er momenteel heel wat discussies en onderzoeken gaande om na te gaan als 5G wel of niet schadelijk is voor mens en milieu.
Jennis Asraf, manager Corporate Communications van Telesur, zegt desgevraagd dat het bedrijf alle ontwikkelingen in de wereld volgt omtrent 5G en hiermee gedegen rekening houdt, vandaar dat 5G wordt uitgerold in de reeds gangbare frequentieband. “We voeren onze 5G uit in de frequentieband die gebruikt werd door WiMAX, de 3.5GHz, die is reeds in vele landen gebruikt zonder noemenswaardige constateringen. We zullen gebruikmaken van bestaande masten voor 5G. Mocht toch blijken dat 5G daadwerkelijk schadelijk is voor mens en milieu, dan stoppen wij gelijk met de implementatie ervan”, benadrukt Asraf.
Zij geeft aan dat Telesur uit eigen verantwoordelijkheid ook zelf bezig is met onderzoek. Tot nog toe is niet gebleken dat het 5G-netwerk schadelijk is in genoemde frequentieband. Asraf legt uit dat er met verschillende belanghebbenden, waaronder milieuorganisaties, een nauwe samenwerking is.
Zij benadrukt dat Telesur nooit zal werken aan een product dat onveilig is voor mens en milieu. “Wij werken conform veiligheidseisen en standaarden van ITU en GSMA”, zegt Asraf.
De Nederlandse nieuwssite AD.nl, meldt dat in 2017, 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen, een brandbrief hebben gestuurd aan de Europese Unie. Zij menen dat het uitrollen van 5G, zal leiden tot een enorme toename van onvrijwillige blootstelling aan elektromagnetische straling. ‘‘5G zal de blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden aanzienlijk verhogen bovenop de reeds bestaande 2G, 3G, 4G en WiFi. Die straling is bewezen schadelijk voor mens en milieu’’, aldus de brief. De wetenschappers geven aan dat uit sommige onderzoeken blijkt, dat er een verband is tussen straling en hersentumoren, alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de elektromagnetische straling van mobiele telefoons in 2011 geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Het is een gegeven dat elektromagnetische velden de volksgezondheid kunnen schaden. Asraf legt uit dat er vastgestelde limieten en veiligheidseisen zijn bij het gebruik van het 5G-netwerk. Zelf betwijfelt zij of het netwerk schadelijk is daar Telesur geen gebruikt maakt van small cell deployment, maar op bestaande masten zal installeren. Volgens haar zijn er al genoeg landen in de wereld die het netwerk gebruiken en waar het vlot verloopt. Zij merkt op dat landen als de Verenigde Staten van Amerika, ook bezig zijn met het 5G-netwerk. Asraf geeft aan dat het belangrijk is dat bij de introductie of het gebruik van een nieuw product, zaken goed worden voorbereid, waarbij veiligheid op de eerste plaats staat.
Voor de implementatie van het 5G-netwerk is Telesur in zee gegaan met het Chinese bedrijf Huawei Technologies Limited. Asraf verklaart dat er voor dit bedrijf is gekozen, omdat het een van de topbedrijven is wanneer het aankomt op mobieltechnologie. Zij benadrukt dat 5G niet iets is van de Chinezen, maar gewoon een nieuwe technologie is in de wereld die door verschillende landen wordt ontwikkeld.
door Johannes Damodar Patak