Buitenlandse ING-klanten worden afgevloeid

Onlangs kreeg de redactie van De West, een brief onder ogen afkomstig van ING Nederland, waarbij zij hun klanten vragen of zij “klant blijven bij ING”. In de brief geeft ING aan, dat zij klanten benadert die volgens hun gegevens buiten de Europese Economische Ruimte (EER) wonen. “Over het algemeen is er bij gebruik van onze producten vanuit het buitenland een hoger risico op financieel misbruik. Bovendien vereist het van ons een hoge inspanning om dat risico goed te beheersen”, luidt de brief van ING.
De redactie van De West heeft getracht ING Nederland te benaderen met de vraag als het inderdaad zo is, dat de bank liever geen klanten wil die in het buitenland wonen. ING bevestigde dit en gaf aan: “Het klopt inderdaad. We doen dit om de veiligheid van onze gegevens te waarborgen en de risico’s van transacties te beperken. Buitenlandse klanten moeten daarom vóór 18 augustus 2019, reageren op de brief van ING.’’ Bij de brief zit een formulier, door dit in te vullen kan de klant laten weten of hij klant wil blijven. Indien de klant op tijd reageert en de juiste bewijsstukken meestuurt, kan hij gewoon klant blijven. In alle andere gevallen zal ING de relatie met deze klanten beëindigen. Hierover stuurt ING dan na 1 september bericht. Volgens oud-bankdirecteur Anne Harmsma, stelt ING zich milder op dan ABN-AMRO en is dus kennelijk bereid om iets meer risico’s te nemen.
“Dat kan best nog als we eens veranderen en wanneer er nieuwe gegevens beschikbaar komen uit bijvoorbeeld de Surinaamse NRA en daarna nog de volgende CFATF-evaluatie”, aldus Harmsma.

Eerst ABN Amro en nu ING
Vorig jaar zette de ABN Amro een punt achter haar activiteiten in Suriname vanwege witwasrisico’s. Ongeveer 1500 Surinaamse klanten van ABN Amro, moesten toen op zoek naar een nieuwe bank. ABN heeft toen al haar activiteiten in Suriname stopgezet. Rekeninghouders kregen daarvoor ook al een brief met het verzoek hun rekening te sluiten. Cliënten kregen zes maanden de tijd om hun rekening af te sluiten.

Witwasschandaal
ING kreeg vorig jaar een boete van 775 miljoen euro, omdat er niet werd ingegrepen, terwijl cliënten honderden miljoenen konden witwassen. Het Nederlands Openbaar Ministerie deed sinds februari 2016 onderzoek naar de witwaspraktijken. Een onderneming in Suriname werd genoemd inzake het ING-witwasschandaal. Criminelen gebruikten een bouwmaterialenzaak in Suriname om hun geld wit te wassen. De bouwmaterialenzaak had een rekening bij ING-Nederland met daaraan maar liefst vijftien pinautomaten gekoppeld, die gebruikt werden om gelden wit te wassen. Criminelen betaalden zogenaamd voor bouwmateriaal met een pinpas en kregen er vervolgens contant geld voor terug. In totaal heeft de bouwmaterialenzaak 9 miljoen euro kunnen witwassen door deze transacties te laten lopen via ING. Uit het onderzoek bleek, dat ING nauwelijks onderzoek had gedaan naar de klant. De vijftien mobiele pinautomaten waren zogenaamd bedoeld voor gebruik in Nederland, terwijl de klant helemaal geen activiteiten had in Nederland. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft ING de transacties ook niet goed gemonitord.

Klachteninstituut financiële dienstverlening
ABN AMRO mocht vorig jaar de bancaire relatie met haar klanten buiten de Europese Unie eenzijdig beëindigen, zo blijkt uit een tweetal uitspraken van de geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
Door emigratie wonen sommige cliënten buiten de Europese Unie. Zij gebruiken hun Nederlandse betaalrekening met bijbehorende betaalpas en pincode, onder meer voor de storting en andere betalingen in Nederland. De ABN gaf toen aan dat zij door de huidige wet- en regelgeving, bepaalde bancaire diensten niet langer buiten de Europese Unie kan aanbieden zonder een daarvoor vereiste vergunning. Het bedienen van klanten buiten de Europese Unie brengt voor de bank steeds meer risico’s en extra kosten met zich mee. Dat heeft de bank doen besluiten om de dienstverlening aan alle cliënten buiten de Europese Unie te beëindigen. ABN AMRO maakt daarop geen uitzonderingen.

More
articles