Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gaf te kennen, dat bestrijdingsmiddelen met creativiteit worden gesmokkeld naar ons land. Dit zei de bewindsman vanmorgen bij de regionale workshop: Het vaststellen van de gecoördineerde voedselveiligheidstandaarden, die gehouden werd in de Board Room van het Ramada by Windham Princess Hotel.
Het ministerie doet er alles aan om te werken aan de voedselveiligheid in ons land. Het is bekend dat er nog steeds bestrijdingsmiddelen worden geïmporteerd. Parmessar zei hierop, dat men veel hierover zegt, maar men moet er ook zakelijk naar kijken. “We moeten ook oprecht zijn met elkaar en de dingen die al gedaan zijn, waarderen.” Hij zei verder, dat er reeds afgesproken is met name met de handelsgroep, dat er momenteel sprake is van een overgangssituatie. De importstop van glyfosaat is reeds ingegaan, maar het officiële verbod gaat pas per 1 januari 2021 in.
Het ministerie is druk bezig met programma’s over onder andere het gebruik van pesticiden. Het bewustzijn moet nog meer op gang worden gebracht, maar Parmessar is van mening, dat veel landbouwers al op de hoogte zijn. Landbouwers gebruiken een klein oppervlakte voor eigen consumptie en de rest wordt aangeboden voor de verkoop.
“Ze weten wel waarover het gaat.” De minister benadrukte hoe essentieel voedselveiligheid is en gaf aan dat dit een continu proces is. ‘’LVV was al druk bezig met dit vraagstuk en niet alleen wanneer buitenlandse organisaties controle uitvoeren, komen wij in actie.’’
De minister legde uit, dat de maatregel van de Europese Unie (EU) over voedselveiligheid erbij is gekomen. “De maatregel heeft ons wederom met de neus op de feiten gedrukt hoe het er nationaal aan toe gaat.” Daarom heeft LVV reeds enkele programma’s opgezet, waarbij gewerkt wordt met vele partners om dit op korte termijn veilig te stellen. “Ik ga niet stoppen met onze inspanningen totdat we nationaal meer hebben gedaan, dat we kunnen spreken van voedselveiligheid van groenten op onze lokale plaatsen en dat is een grote investering”, gaf de bewindsman aan. De programma’s van LVV worden gecontinueerd en de registratie van alle boeren die getraind worden, dat alles wordt in een geïntegreerd pakket uitgevoerd. LVV is ook bezig met een traject om de mensen voedselveilige producten te laten verkopen. Een grote uitdaging is dat alle boeren getraind worden, een databestand hebben. “Alle verkoopplaatsen, te beginnen bij de marktventers, dat zij van de geregistreerde boeren via de tussenhandelaren die producten op de markt brengen”, zei hij.
De workshop is een activiteit van het Suriname Agriculture Market Acces Project (SAMAP) onder leiding van het ministerie van LVV en wordt in samenwerking met de Caribbean Agriculture, Health and Food Safety Agency (CAHFSA) georganiseerd. Tijdens de workshop zullen vertegenwoordigers van de Voedselveiligheid Toezichthoudende Organen uit het Caribisch gebied gemeenschappelijke voedselveiligheidsstandaarden en prioriteiten vaststellen. Vertegenwoordigers van de PAHO, FAO, IDB en CAHFSA, hebben bij de opening diverse speeches gegeven.
door Kimberley Fräser