July 22, 2019


TREK NAAR HET BUITENLAND


July 22, 2019

Het beleid van de regering heeft onze gezondheidszorg niet bepaald goed gedaan. De problemen zijn dusdanig, onder andere een steeds terugkerend tekort aan verbruiksmiddelen, dat verpleegkundigen en medici, hun heil elders zoeken. Zij gaan in het buitenland werken. De vele vacatures in de kranten maken één ding duidelijk: er is sprake van een tekort aan verpleegkundigen. Burgers en dus ook verpleegkundigen en medici, zien het niet meer zitten in ons land, waar goederen met de dag duurder worden en er geen zicht is op herstel. Ook verdienen zij in het buitenland veel meer dan in hun eigen land. Onze munteenheid is dusdanig in waarde gedaald dat het voor de meeste mensen moeilijk is om het hoofd boven water te houden, ook al verdienen zij een redelijk salaris. Ook het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, is getroffen door het vertrek van medewerkers. De open dag die afgelopen week werd gehouden op het terrein van het AZP, was dan ook bedoeld om voj- en vos-leerlingen te interesseren voor een beroep in de gezondheidszorg. Een ieder mag gaan werken waar hij wil, maar de opengevallen plek moet natuurlijk wel weer ingevuld worden. De ziekenhuizen hebben al geruime tijd hun interne opleidingen stopgezet. Dit, omdat Covab nu ook particulieren toelaat op de opleiding. Dat het AZP nu zelf mensen moet gaan werven, maakt al duidelijk hoe het gesteld is met onze zorg. Dit is te danken aan de regering, die het niet zo nauw neemt met de gezondheid van het volk. Er is geen rust in de gezondheidszorg, het ene conflict is nog niet opgelost of het andere dient zich al weer aan en tussen alle conflicten door gaat dan ook nog het personeel in actie, omdat het niet uitkomt met het salaris dat sterk gedevalueerd is. Het is afwachten wat er de komende maanden zal gebeuren, nu de regering ook nog zonder enige dekking, BZV-kaartjes verdeeld als warme bollen.