Jim Bousaid, ex-directeur Hankrinbank tevens ex-voorzitter Bankiersvereniging, zei hedenochtend in het radioprogramma ABC Aktueel, dat in de kwestie van de geldzending van euro 19,5 miljoen die door de Nederlandse justitiële autoriteiten is aangehouden, de desbetreffende autoriteiten steken hebben laten vallen. Volgens hem is dit de reden waarom Suriname een goede beurt maakt als het deze gelden terughaalt.
Rondom de aanhouding van de geldzending, speelt volgens Bousaid meer dan alleen verdenking, mogelijk is het geld van criminele activiteiten afkomstig. “Wat voor Suriname belangrijk is, is dat we de herkomst van het geld aangeven, want dat is ook wat de rechter wil weten”, stelt Bousaid. Hoewel hij van mening is dat er met deze kwestie mogelijk politiek wordt bedreven, denkt hij niet dat Nederland de regering onder leiding van president Desiré Bouterse, wil ondermijnen. Bousaid wilde niet verder op de kwestie ingaan.
Ook over de kwestie rondom de mogelijke malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), gaf de oud-bankier zijn mening. Hij kan zich niet terugvinden in de manier waarop het onderzoek verloopt, volgens hem is er nu ook een schepje bovenop gedaan nu er een discussie gaande is, als het in dezen zou gaan om authentieke stukken die zijn uitgelekt.
Volgens Bousaid zou het onderzoek zich moeten richten op de originaliteit van de documenten en nog meer op de vraag als de SPSB zich heeft gehouden aan de bankprincipes. Hierna zouden de resultaten van het onderzoek opgestuurd moeten worden naar de plaatsvervangende governor. Bousaid: “De accountants hebben niet het vermogen deze zaak te onderzoeken.” Verder zegt hij niet verrast te zijn over de malversaties, omdat het aanstellen van Ginmardo Kromosoetoe als directeur van de SPSB, een politieke benoeming was. “Deze meneer is elektricien, maar na zijn benoeming werd er een deskundige naast hem geplaatst”, aldus Bousaid.
Verder gaf hij te kennen dat deze regering weigert om onafhankelijke deskundigen te betrekken bij haar zaken. Dit is volgens hem de reden waarom we nu met het probleem zitten, waarbij Suriname de National Risk Assessment (NRA) moet behalen om niet geblacklist te worden. Bousaid zegt bezorgd te zijn over het behalen van dit assessment, gezien er nog niet aan self assessment is gedaan. “Je zou eerst aan self assessment moeten doen, alvorens je als land daarbuiten wil gaan.”