Bij de openbare behandeling van de ontwerpwet Minimumloon in De Nationale Assemblee (DNA), hebben verschillende leden gevraagd naar het verband tussen de nieuwe Wet Minimumloon en de armoedegrens. Patrick Kensenhuis (NDP) merkte op, dat de Wet Minimumuurloon niet tot zijn recht kwam in de praktijk, vandaar dat de regering volgens hem besloten heeft de wet anders in te dienen onder de noemer ‘Wet Minimumloon’.
Roché Hopkinson (NDP) en Mahinder Jogi (VHP), benadrukten beiden het belang van de armoedegrens. Hopkinson gaf aan, dat het minimumloon niet zomaar bepaald kan worden. “Het lijkt mij handig als het minimumloon gekoppeld zou worden aan de armoedegrens.” Van de regering wilde hij weten of er inmiddels een armoedegrens is vastgesteld en wat de relatie is tussen de armoedegrens en het minimumloon.
Jogi bracht in herinnering dat de president destijds gezegd had, dat armoede de grootste vijand is van het volk. Echter is er volgens Jogi geen enkele zichtbare poging vanuit de regering, die een succes is geweest met betrekking tot het bestrijden van de armoede en de positie van de werkende mens. Hij wilde eveneens weten als de armoedegrens reeds vastgesteld is. Volgens Jogi is er onderzoek gedaan door het Algemene Bureau voor de Statistiek (ABS) naar armoede in Suriname, waarbij ook een rapport is uitgebracht.
Hij vindt het jammer dat DNA niet in kennis is gesteld over dit rapport. Het is volgens hem dan moeilijk om een oordeel te vellen over de armoede in ons land.
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid, zei dat dit geen rapport betreft van het ABS, maar een dat geproduceerd is door de Nationale Commissie Armoedebepaling. Het ABS heeft in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuis-vesting, het Planbureau en de Anton de Kom Universiteit, aan het rapport gewerkt. De bewindsman zei dat het rapport niet formeel is, maar er is wel met de inzichten van het rapport gewerkt. Moestadja gaf verder aan, dat niet omdat er 33 tekortkomingen zijn geweest bij de Wet Minimumuurloon, dat wil zeggen dat die wet niet optimaal was. “Stel vast, dat als je in die wet van 2014 maar liefst 33 punten van aandacht hebt, dat je liever een nieuwe wet maakt.” Hij was het overigens wel eens met Kensenhuis, die gezegd had dat de wet niet geheel tot zijn recht kwam in de praktijk. Eind van deze week zal de behandeling worden voortgezet. Jogi stelde dat de regering meer informatie moet geven. “We weten wat de situatie nu is en dat velen het bijzonder moeilijk hebben. Daarom is het noodzakelijk dat voor de aanname van de nieuwe wet, meer informatie krijgen van de regering. Wij moeten zeker zijn dat wij iets hebben gemaakt en niet net iets als de Wet Minimumuurloon, die bij evaluatie nauwelijks gewerkt heeft.’’ Hij wees erop, niet mee te zullen werken als het om een verkiezingsstunt gaat. “Wij willen geen wet maken zoals in 2014 in aanloop naar de verkiezingen om het volk te doen belanden in een goede stemming. Alles gratis geven en ze beloven dat alles goed komt met de armen en dat indien alle bedrijven zouden sluiten, je toch een minimumloon zou krijgen. Wij willen niet terug naar die situatie. Ik ben er nu al zeker van dat de wet niet gaat werken.”
-door Kimberley Fräser-