July 6, 2019


Verzoekschriften RvB-betalers woensdag ingediend


July 6, 2019

De Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS) zal op woensdag 10 juli aanstaande, de officiële verzoekschriften van de mensen die de Rij- en Voertuigenbelasting (RvB) hebben betaald, indienen bij de Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen. Dit zegt Anand Biharie, voorzitter van CPAS, tegenover De West. Het exacte aantal weet hij niet, maar hij schat dat ruim 1200 mensen zich online hebben aangemeld. Morgen is de sluitingsdatum voor de aanmelding, waarna de namen en het totaalbedrag in de verzoekschriften verwerkt moeten worden. Daarna zal afgewacht worden of het bedrag teruggevorderd wordt. In mei besloot Biharie om de burgers die de belasting reeds hebben betaald, te helpen om het geld terug te vorderen. “Hoe rechtvaardig is het, dat de ene burger wel betaalt en de andere niet”, was zijn reactie. De regering heeft tot en met maart ruim SRD 52 miljoen aan deze belasting ontvangen, maar volgens Biharie is er sprake van een onrechtvaardigde verrijking van de overheid. Biharie is momenteel bezig met een programma dat deze week nog viraal gemaakt zal worden. Het organiseren en uitvoeren van alle proceshandelingen vergt tijd en moeite, daarom zal de burger het verzoek krijgen een klein geldbedrag daarvoor te betalen. Er zal een oproep komen, waarbij burgers zich bij hem kunnen aanmelden. Wat de niet-betalers betreft, is de zaak nog in hoger beroep. Er zou een grammaticale fout zijn gemaakt, wat het proces nog langer ophoudt. Biharie wacht nog op de datum van het vonnis van de rechter, welke hij komende week of later verwacht. Ook verwacht hij dat de rechter kan beslissen dat beide partijen, CPAS en de regering, om de tafel moeten. Biharie zegt dat hij mee zal werken, ongeacht de beslissing. door Kimberley Fräser