June 27, 2019


Bigi Boi: “Ik leef mijn droom en geniet ervan”


June 27, 2019

“Ik leef in een droom en geniet ervan”. Jairzinhno “Bigi Boi” Rozenstruik is duidelijk over zijn progressie in de MMA-sport. Het is een droom die hij aan het verwezenlijken is en met zijn tweede overwinning in de Ultimate Fighting Championship (UFC) heeft hij een stap verder gezet in die droom. Bigi Boi krijgt de aanwezigen vanmorgen tijdens een persconferentie bij Ramada Rooftop  aan het lachen wanneer hij beweert de UFC alleen van de playstation te kennen. Veel van de vechters ziet hij nu pas, met een paar heeft hij wel samen gespeeld op de playstation. Nu bevindt hij op een moment in zijn leven waarop enkele van deze vechters met grote namen zijn tegenstander in de ring kunnen worden. Na zijn supersnelle knock-out overwinning van 9 seconden afgelopen zaterdag op Allen Crow-der in Greenville, South Carolina in de VS kijken Bigi Boi en zijn trainer uit naar een opponent iets hoger, het liefst eentje uit de top 10. Babb is zelfverzekerd: “We zijn niet bang, als je bang bent, mag je thuis naar de televisie zitten kijken”. Voor zijn gevoel pakt Bigi Boi ze allemaal. “Hij past gewoon in de top 10, zelfs de top 5”, aldus de trainer, die meent dat geen een van ze beter kickbokst dan zijn pupil. Babb: “Met alle respect, ze hebben wel allemaal iets die ze beter doen. In de UFC komt je niet zomaar. Het zijn allemaal jongens die een aantal grote MMA-wedstrijden achter de rug hebben, maar Bi-gi Boi heeft laten zien dat un n’e kong anga pley pley”. Vóór het gevecht tegen Crowder stond Rozenstruik Boi op de 24ste plek van de UFC worldrangking. Babb kon echter niet aangeven waar Bigi Boi momenteel staat, omdat de lijst steeds verandert. De KO-overwinning op Crowder werd door het vermaarde televisie sportkanaal, ESPN, geplaatst als de derde best sportmoment van de afgelopen week. Bigi Boi en Bab waren duidelijk verrast met deze informatie van ATV’s sportpresentator Marciano Zal-man. Het was tevens de twee snelste knock-out in de zwaargewichtklasse van de UFC. Zelf had Bigi Boi niet verwacht dat het zo snel zou gaan, maar als het kan gaat hij de eerstvolgende keer zelfs voor 5 seconden. “Ik wil ook de derde winnen, ik verdien t‘”, al-dus de Surinaamse MMA-vech-ter, die in februari zijn debuut maakte in de UFC, bij wie hij een contract van 4 gevechten heeft gesloten. Zijn UFC-debuut startte hij met een overwinning op de Braziliaan Junior Albini in Fortaleza. Bigi Boi, die reeds 13 jaar de vechtsport beoefent, legt over het moment met Crowder uit dat de opponent hem met een jab kick probeerde te raken. De Surinamer zelf reageerde supersnel met een linkse jab. “Ik realiseerde me niet dat ik het al had afgemaakt”, aldus Bigi Boi die niet teleurgesteld was dat het zo snel gebeurde. “Je traint voor een doel en als het af is, dan is het af”. Babb wil ook uit de wereld helpen dat Crow-der gewoon is uitgegleden. “Mensen die dat beweren zullen er altijd zijn”, aldus de coach, die zegt dit met een filmpje te zullen ontkrachten. Volgens hem heeft Bigi Boi maanden getraind met onder meer 1 kilo zware handschoenen. Hierbij is ook op de jab geoefend. “…En je ziet het resultaat”. Babb zegt dat Crowder een rechtse hoek wilde geven, maar door een linkse van Rozenstruik geveld werd. Bigi Boi kende Crowder eerder niet, coach Babb had wel wat informatie over de Amerikaan opgedaan. Echter niet meteen vanwege het gevecht tegen Bigi Boi. Volgens hem is er maanden training vooraf geweest, waarbij er uren zijn gemaakt in de sportschool en voeding aangepast. “Wij hebben Crowder niet specifiek geanalyseerd, we zijn altijd bezig.” Over de grootspraak van Crowder voor de partij, namelijk dat hij alle facetten van de sport beter beheerst dan Bigi Boi, zegt de Surinaamse vechter dat er voor een wedstrijd altijd veel wordt gezegd, bij wijze van intimidatie. “Ik vecht al een hele poos en weet dat ik er niet op moet ingaan,” aldus Rozenstruik, die zegt dat hij als Surinamer met zijn overwinning een statement heeft afgegeven. “Ze weten nu dat ze zo’n fout niet moeten maken”. Hiermee is, aldus de vechter, ook een statement over de hele wereld afgegeven, namelijk “Suriname heeft het gemaakt”. Hij blijft desondanks gefocused. De titel is volgens hem niet het doel, maar de eerste stap. In het proces verder is Crowder volgens Babb een gepasseerd station. “Als je al na 9 seconden ligt, na alles wat je geroepen hebt, ben je het niet waard”, reageert Babb op de vraag of een rematch mogelijk is. “Wij kijken uit naar een opponent in de top 10”, aldus de trainer. Ook wil Bigi Boi het liefst in de top 15 gegooid worden. Echter benadrukt zowel hij als zijn coach dat zij geen invloed hierop hebben noch op het aanwijzen van de volgende tegenstander. “Ik wil de titel winnen en geld verdienen”, is Rozenstruik duidelijk. De andere kant van de sport is echter een zware. Rozenstruik moet de Amerikaanse Dopingautoriteit, USADA, middels een app constant op de hoogte houden van waar hij zich bevindt. Als hij dit maximaal drie keer nalaat riskeert hij een schorsing van twee jaar. Voor het gevecht tegen Crowder heeft hij de USADA ook op de stoep gehad voor een urinetest. Drie weken eerder was dat ook het geval op Aruba. Rozenstruik: “Ik heb dat soort dingen niet nodig om te winnen. Ik doe het op natuurlijke kracht. De vechter is ook ingenomen met de bonus van USD 50.000. Bigi Boi: “Ik ga het zeker innen, want zoals je weet, geld stinkt niet!” – door Roy Bruce –

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249