‘Regering verbergt informatie over armoede’

Bij de behandeling van de wijziging Wet Minimumloon gaf Mahinder Jogi (VHP) in de Nationale Assemblee (DNA) aan, dat de regering wel bewust informatie achterhoudt over de armoede. Jogi heeft namelijk vernomen, dat het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), dat een van de actoren is geweest die betrokken werd bij de voorbereiding van de wet minimumloon, een onderzoek heeft uitgevoerd naar de armoedegrens in Suriname samen met andere actoren en dat het document is aangeboden aan de regering. Jogi wilde weten of er inderdaad onderzoek is geweest en waar het document ligt en waarom het niet is aangeboden aan DNA.
Jogi vindt het noodzakelijk, dat dit document wordt opgestuurd naar het parlement, zodat het college een beter oordeel kan hebben over de wet minimumloon, en zich verrijkt met de inzichten die er leven bij de verschillende actoren. Hij zei, dat grote delen van de samenleving het moeilijk hebben en die het na 2014 veel moeilijker hebben gekregen. “Wij willen de informatie om te kunnen projecteren en zaken in de toekomst regelen. En de wet minimumloon regelt iets voor de toekomst. Immers kan je geen wet minimumloon hebben, afkondigen en laten uitvoeren, zonder dat je op de hoogte bent van de belangrijke zaken die spelen in de samenleving”, aldus Jogi. Ook wilde hij weten, welke status de regering geeft aan het rapport van ABS.
Volgens de parlementariër proberen mensen nu hun gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, voeding, schoeisel en kleding zelf te bekostigen. “Wanneer wij niet weten waar de armoedegrens ligt en hoe die opgebouwd is, hoe gaan wij een minimumloon vaststellen, in de veronderstelling, dat het loon dat wij ontvangen, ons wel de ruimte zal bieden om minimaal goederen te verwerven en diensten die nodig zijn om onszelf te handhaven”, stelde Jogi. Jogi merkte geen noemenswaardige veranderingen waaruit zou moeten blijken, dat er verlichting is opgetreden in de leef- en woon situatie van mensen en er meer mogelijkheden gecreëerd zijn voor de verwerving van goederen en diensten, en waarbij veel mensen die bijvoorbeeld een auto financieren niet in staat zijn die af te lossen. “Het verdelen van pakketten is volgens hem niet de oplossing. Zo alleen kom je niet uit de armoede.” Volgens Jogi heeft ook ex-vicepresident Robert Ameerali, nu voorzitter bij KKF gezegd, dat de wet Minimum uurloon niet heeft gewerkt, omdat het ministerie van Arbeid haar werk niet naar behoren heeft gedaan. Jogi wilde hierover ook een reactie van de regering.
Bovendien vindt hij, dat er teveel haast wordt gezet achter bepaalde wetten. Ook wat de wet Minimum uurloon betreft moeten er minimaal 33 wijzigingsvoorstellen worden aangebracht. Hij stelde, dat er tal van wetten in het parlement terug zijn gehaald en slechts enkele worden gewijzigd, omdat er processen bij de rechter liggen. “Wij maken wetten voor de samenleving voor ordening, betere functionering en goed bestuur. Dus moeten wij ervoor zorgen, dat wij dingen goed doen. Al moet er meer tijd aan besteed worden. Het wetsproduct moet het rendement kunnen opleveren. We behandelen wetten omdat we daarmee iets beogen voor de samenleving en hierdoor een bijdrage leveren en het beoogde doel bereiken.” Jogi wilde ook van de regering weten, hoe de uitvoering van de wet minimum uurloon is geweest in de praktijk en wat de problemen waren. “Het staatsbesluit is geformuleerd, ligt bij de regering, maar waarom is het nog niet afgekondigd. Heeft het betrekking op de 33 voorstellen die zijn gedaan voor de wijziging”, stelde hij.
Patrick Kensenhuis (NDP), voorzitter van de vaste Commissie Arbeid, wilde de huidige gang van zaken weten over de wet Minimum uurloon, want de regering heeft een nieuwe Wet Minimumloon ingediend. “Indien deze wordt aangenomen, wordt de huidige Wet Minimum uurloon ingetrokken?, vroeg hij. Het vaststellen van het minimumloon is om armoede te bestrijden en waarborgen dat voldaan wordt aan de behoefte van alle werknemers en hun gezinnen. “Een belangrijke drijfveer is om uiteindelijk te komen tot een minimumloon, welke gericht is op de bestrijding van armoede. Een van de manieren om armoede te bestrijden is, ook de invoering van het minimum loonstelsel. Er zijn andere aspecten die komen bijkijken, maar belangrijk is dat het doel blijft, armoedebestrijding.”
Wat de overwerkgelden betreft, legde Kensenhuis uit, dat deze niet vallen onder het loonbegrip, gezien dit niet structureel is, maar slechts een extra vergoeding is voor bijgekomen prestaties van de werknemer op het overeengekomen loon. “Het is niet duidelijk waarom voor de door de werkgever opgedragen overwerk, het minimumloon, niet meer zou moeten gelden. Deze uitzondering wordt wel gemaakt bij uitkeringen bij bijzondere gelegenheden, vergoedingen.” Hij stelde voor, om de bepalingen wat overwerkgelden betreft, nader te bekijken.

-door Kimberley Fräser-

More
articles