‘CBvS weet niet hoeveel munten in omloop zijn’

“De Centrale Bank van Suriname (CBvS) weet niet eens hoeveel munten er in omloop zijn, zo erg is de situatie in het land”, zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), tegenover de krant. Volgens hem is er al geruime tijd een tekort aan munten in ons land.

“Het is duidelijk te merken dat er een tekort is aan kwartjes. Overal waar je komt, is men op zoek hiernaar, zelfs de krantenverkopers hebben hier moeite mee”, zegt Binda. Hij geeft aan dat deze problematiek ook bij de munten van SRD 1 en 2,50 te merken is, echter in mindere mate. De voorzitter zegt dat hij persoonlijk naar de Centrale Bank is geweest om munten aan te vragen, maar nul op het request kreeg.

”Er werd gewoon aan mij gezegd dat ze geen munten hebben en dat ik het bij de algemene banken moet proberen. Ook daar kreeg ik hetzelfde liedje te horen”, aldus Binda. Hij is van mening dat de Centrale Bank het instituut is dat ervoor moet zorgen dat er munten in omloop zijn, maar dat het juist daar al misloopt doordat de Bank ook niet over de middelen beschikt om de omloop te garanderen.

Hoewel de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO) het tegendeel beweert, daagt Binda ze uit om het tegendeel te bewijzen. “Als het zo is dat zij genoeg munten hebben, laten zij ons dan helpen met ons tekort”, zegt de voorzitter. Hij is van mening dat er geen politiek gevoerd moet worden met deze kwestie, maar dat als er een probleem is, er naar een oplossing gezocht moet worden. “Zelf op de overheidskantoren is er een tekort te merken, als je gaat met bankbiljetten, kunnen ze je vaak genoeg niet helpen”, aldus Binda.

Opvallend in deze kwestie is dat een paar maanden geleden tijdens het betalen van de rij -en voertuigenbelasting, er lange rijen ontstonden, omdat mensen met munten naar de kassa’s stapten om aan hun betaalverplichting te voldoen. “Het zou kunnen liggen aan het feit dat mensen massaal de munten oppotten, maar munten zijn ook een betaalmiddel dat het snelst verloren raakt of verlegd kan worden. Hierdoor ontstaat er ook een tekort”, zegt de voorzitter. Binda is van mening dat door de ontwaarding van ons geld, het laten drukken van geld veel duurder is dan de waarde van het geld zelf.

Binda geeft aan dat een tekort aan munten, een enorme invloed heeft op de prijzen in de winkels. “Als men niet aan munten kan komen om de klanten hun wisselgeld te geven, gaat men de bedragen afronden”, stelt de voorzitter. Hij zegt dat de klant hierdoor meer betaalt, want winkeliers ronden nooit af naar beneden. Volgens Binda is dit ook niet in het voordeel van de winkeliers, omdat consumenten al de idee hebben dat de winkeliers niet de juiste prijzen hanteren en uit zijn op grove winsten.

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), vraagt zich af wie de verantwoordelijkheid draagt voor het hebben van munten. “Is het de winkelier die kleingeld dient te hebben, of juist de consument?” Volgens hem wordt hij ook dagelijks geconfronteerd met het tekort aan munten. “Ik was laatst in Telesur mijn rekening aan het betalen, en ook daar werd ik met dit probleem geconfronteerd, er werd 16 cent van mij achtergehouden, omdat zij niet over kleingeld beschikten’’, geeft de voorzitter aan. Hij is van mening dat het probleem niet merkbaar is bij de lijnbushouders, omdat het bij hen gaat om hele centen. “Mensen hebben vaak genoeg hun kleingeld al klaargezet, omdat ze weten dat als zij dat niet doen, de chauffeurs gewoon alles zullen houden”, aldus de voorzitter.

Een econoom (naam bekend bij de redactie), geeft aan dat het slaan van munten geen prioriteit geniet bij de Centrale Bank, omdat zij er niet aan zal verdienen. Volgens hem zit er tussen de nominale waarde (waarde die op de munt is aangeven), en de intrinsieke waarde (waarde van het materiaal waarvan de munt gemaakt is), een winst, die ten voordele is van de Centrale Bank. Bij muntbiljetten is deze winst groter, terwijl als de Bank er nu voor zou kiezen munten te slaan, zij juist verlies zou leiden, omdat de intrinsieke waarde op dit moment groter is dan de nominale waarde.

-door Yves Kloppenburg-

More
articles