Buitenlandse positie in gevaar door Chinese schenkingen

Angelic Alihusain-del Castilho, voorzitter van DA’91, zegt tegenover de krant, dat de positie van ons buitenlandbeleid iets is wat in evenwicht moet zijn. De voorzitter zegt er moeite mee te hebben dat het gebouw van Buitenlandse Zaken (BuZa) is opgezet en onderhouden wordt uit gelden die afkomstig zijn uit donaties gedaan door China. Afgelopen maandag schonk de Chinese ambassadeur in Suriname, Liu Quan, apparatuur ten behoeve van de video conference room aan het ministerie.
“Ik heb vaker aangegeven er moeite mee te hebben dat ons buitenlands paleis is opgezet en wordt onderhouden door China”, zegt Del Castilho. Volgens haar mocht de regering het nooit zover laten komen dat ons buitenlandse positie in gevaar dreigt te komen. Zij geeft aan dat het gebouw van BuZa, juist onze onafhankelijke positie aantoont. “We mogen nooit het idee geven dat we afhankelijk zijn op buitenlands gebied”, zegt de voorzitter. Del Castilho zegt dat onze veiligheid deels in gevaar komt door het gebouw van BuZa door een buitenlandse organisatie te laten opzetten. “We weten allemaal wat spionage kan doen met landen, we weten ook hoe ver China ontwikkeld is qua technologie, wie zegt dat ons beleid niet wordt afgeluisterd?” Del Castilho is van mening dat met deze stap onze grondwet wordt vertrapt. “In onze grondwet is toch ook onze onafhankelijkheidspositie opgenomen”, haalt de voorzitter aan. Als het gaat om buitenlandse aangelegenheden, zouden we onze eigen middelen moeten kunnen beheren, dit is volgens Del-Castilho niet het geval. “Kijk naar de positie van Sri-Lanka vandaag de dag, het kan zijn buitenlands beleid niet meer zelf bepalen”, zegt Del-Castilho.
De voorzitter van de DA’91 maakt zich ook ernstig zorgen over de vele leningen die worden afgesloten door de regering.
Onlangs is bekendgemaakt dat de regering geld wenst te lenen om onze luchthaven te renoveren. DA’91 heeft volgens Del Castilho herhaaldelijk een beroep gedaan op de regering om het leengedrag aan te passen. “Het zijn niet de landen die de leningen verschaffen die in gevaar komen, maar juist de landen aan wie geleend wordt die de grote verliezers worden, indien ze de gelden niet terugbetalen”, stelt de voorzitter. Volgens haar moet de samenleving ook berichten schrijven aan onze volksvertegenwoordigers, omdat het hun stemrecht is dat een verschil moet uitmaken. “Je zou de buitenlandse aangelegenheden ook kunnen oproepen voor verantwoording, maar voor hen gaat het om een business deal”, aldus Del- Castilho.

door Yves Kloppenburg

More
articles