In het Self Reliance Auditorium heeft het Institute of Internationla Relations (IRR) gisteren de 2e editie van het Ambassador Henricus Heidweiler memorial lecture gehouden, waar de jurist Margo Waterval een presentatie hield over Mensenrechten in het kader van de hedendaagse ontwikkelingen (aangaande burger en politieke rechten), dit in verband met de Internationale Dag van Mensenrechten op 20 juni aanstaande. Waterval is oud-docent van de universiteit en vicepresident van het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.
‘’If yu mati barba e bron, begin nat di’f yyu’’, was het statement van Waterval over de Venezolaanse vluchtelingenkwestie, die ook impact heeft op Suriname. Volgens Waterval moet Suriname deze kwestie nader bekijken en zal het zich ook moeten richten op de rechten van deze vluchtelingen. Er is een internationale organisatie die fondsen genereert voor landen waar vluchtelingen aankomen.
Waterval zegt dat er tot nu toe niet genoeg fondsen zijn om de landen die vluchtelingen opvangen, te helpen. “Volgens de internationale or-ganen mag je als land deze de vluchtelingen niet anders behandelen dan je eigen burgers, want vluchtelingen zijn mensen die gedwongen worden om uit hun land te gaan. Ze hebben geen keus. Men-sen hebben het recht om weg te gaan en moeten opgevangen worden door landen en die landen moeten ervoor zorgen dat deze mensen ook hun rechten beleven”, aldus Waterval. Vertegenwoordi-gers van instanties die de lezing bijwoonden, hebben aangegeven dat er reeds een groep vluchtelingen in Suri-name is. Vanwege de open grenzen met onze buurlanden, worden er nog meer mensen verwacht die be-scherming zoeken. De vraag is volgens Waterval hoe wij hiermee omgaan, omdat Suri-name ook lid is van de Ve-renigde Naties, wat betekent dat Suriname ook internationale bescherming moet bieden.VN-ambassadeur Ange-lina Joli heeft ook een statement gemaakt wat vluchtelingen betreft, namelijk: ‘’When your neigbours house is on fire, you are not safe if you simply lock your doors.’’ Zij heeft in de periode 2002-2012 fondsen verzameld voor landen die vluchtelingen opvangen. Er zijn destijds 400.000 Columbianen gevlucht naar Venezuela, nu vluchten Co-lombianen samen met de Ve-nezolanen naar andere landen voor een beter leven. Er zijn meer dan 4 miljoen Vene-zolanen vertrokken naar verschillende landen. Waterval gaf een overzicht van het aantal vluchtelingen uit Vene-zuela dat door de Interna-tional Orgnaization for Migra-tion is gepubliceerd, daaruit blijkt dat Colombia 870.000 Venezolaanse vluchtelingen telt, Peru +354.000 en Vere-nigde Staten +390.000, Spanje +208.000, Chili +105.000 en kleine groep van 50.000 verblijft in Brazilië. Wat Suri-name betreft, heeft Waterval geen cijfers, maar ze vermoedt dat het er meer dan 1000 zijn. Waterval bracht de visie en de rol van zowel de Verenigde Naties als de OAS in de kwestie Venezuela naar voren. Vene-zuela heeft in totaal acht mensrechtenverdragen geratificeerd en moet volgens het VN-comité jaarlijks rapporten uitbrengen van deze verdragen. Echter houdt dit land zich niet aan alle verdragen wat het rapporteren betreft. Voor 2018 zijn vier rapporten uitgebracht. Hoewel geconcludeerd kan worden dat Venezuela de rechten van de burgers beschermd, maar ge-zien de situatie waarin het land nu verkeert, blijkt dat de praktijk niet is zoals de theorie. Sinds februari was de grens naar Colombia gesloten voor Venezolanen en de-ze is vorige week weer opengesteld. Intussen zijn reeds een heleboel mensen naar Colombia vertrokken op zoek naar voedsel en medicamenten. Hieruit blijkt dat Vene-zuela zich ook niet houdt aan de rechten van de mensen, wat betreft het recht op voeding en gezondheid.
door Kimberley Fräser