Vechtsporters zijn visitekaartje van Suriname

“Surinaamse vechtsporters die meedoen aan evenementen van ONE Championship/GAMMA zijn het visitekaartje voor ons land”. Dit zegt Ilonka Elmont, voorzitter van de Surinaamse Thaibond Bond (Suthaibo) bij terugkeer in Suriname nadat zij van 12 tot en met 18 mei in Singapore op uitnodiging van de Global Association of Mixed Martial Arts (GAMMA) en ONE Championship had deelgenomen aan een internationale conferentie in het Aziatische land.

Volgens Elmont zal de deelname van Surinaamse vechtsporter aan evenementen van de internationale organisatie voor meer exposure zorgen.

“Surinaamse talenten zullen door onze samenwerking met GAMMA op amateurniveau gescout worden om zodoende deel te nemen aan deze prestigieuze evenementen. Voor Suriname is dit een grote stap vooruit omdat hiermee Surinaamse vechters de mogelijkheid krijgen om zich op een wereldpodium te presenten.” aldus Elmont

Zij blikt terug op een zeer vruchtvolle week, waarbij nieuwe contacten gelegd zijn om de sport zowel in Suriname als in de wereld te ontwikkelen.

ONE Championship is een van de grootste MMA-promotors in de wereld die samen met GAMMA als hoofddoel heeft voor de sport een olympische erkenning te verkrijgen. Er waren ongeveer 75 landen aanwezig, waaronder landen uit de Zuid-Amerika, Cariben, Noord-Amerika, Midden-Oosten, Europa, Afrika, Azië en Oceanië.

Doordat ONE Championship een lange termijn samenwerking is aangegaan met GAMMA, om onder andere als doel het Amateur Mixed Martial Arts een olympische sport te maken, heeft GAMMA een zeer sterke financiële partner om dit te realiseren. Naast het bovenstaande is besproken hoe het pad naar de olympische spelen bewandeld gaat worden. Met elkaar is gebrainstormd wat ervoor nodig is om dit traject zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Verder is in dat kader van belang dat tijdens een groot evenement als het WK de hoogste veiligheidsnormen gelden voor atleten. Dit is voor het IOC een belangrijk aspect om een sport eventueel als ‘olympisch’ aan te merken.

Tijdens diverse paneldiscussies en presentaties heeft Ilonka Elmont kunnen waarnemen dat MMA met name in Azië, door zijn grote populatie, een zeer grote groei heeft doorgemaakt. Daar is ONE Championship medeverantwoordelijk voor, omdat zij ook het grootste Aziatisch sportmediabedrijf van de wereld zijn met een uitzendbereik van 2,6 miljard potentiele kijkers in meer dan 140 landen.

Vorig jaar lanceerde ONE Championship promotion hun mobiele app waarmee een groot deel van al hun gevechten gratis over de hele wereld live te zien zijn. Volgens Elmont kan Suriname, door de huidige technologieën, van dat wereldwijde bereik profiteren.

Steun van de overheid is heel belangrijk. Elmont hoopt dat het vertrouwen vanuit de overheid en het bedrijfsleven zal groeien. “In Singapore is er aanzienlijke medewerking vanuit de overheid, wat erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat de sport zich op een waardige wijze zal ontwikkelen. Voor de SUTHAIBO zijn de eerste stappen de goede samenwerking met GAMMA voort te zetten.”

GAMMA’s voorzitter Alexander Engel-hardt heeft tijdens de conferentie aangegeven dat het op dit moment nog niet van belang is of er een land wel of geen Olympische status heeft.

“Dat is een hele goede ontwikkeling, want op die manier kan ook Suriname meedoen met wereldkampioenschappen onder de Surinaamse vlag.”. “Een ander voordeel zal zijn, dat dergelijke toernooien gepaard zullen gaan met de hoogste veiligheidsnormen voor de atleten, wat een zeer belangrijk aspect is bij Olympische sporten voor het Olympisch Comité.” aldus Elmont

De eerste concrete afspraken met de Suthaibo zijn gemaakt.

Dit jaar is Singapore gastland waar de MMA-wereldkampioenschappen gehouden worden. Leden van de Suthaibo kunnen in november dit jaar deelnemen aan wereldkampioenschappen.

More
articles