June 1, 2019


Journalisten praten over fake news


June 1, 2019

Twintig journalisten uit negentien verschillende landen zijn van 25 mei tot en met 15 juni in de Verenigde Staten van Amerika (VS) voor het Edward R. Murrow Program for Journalist: Media Responsibility in an Age of Disinforma-tion onder het International Visitor Leadership Program van de U.S. De-partment of State. Dit drie weken durende programma moet journalisten in staat stellen om te gaan met fake news, het te herkennen en te minimaliseren. Media over de hele wereld hebben te maken met fake news. Voor journalisten wordt het steeds moeilij- ker om hiermee om te gaan. Tijdens het programma wordt er samen met internationale journalistenorganisaties, universiteiten, mediabedrijven, waaronder The New York Times en andere instituten, gekeken hoe er omgegaan kan worden met fake news. Er zullen onder andere trainingen en workshops verzorgd worden. Ook wordt er gekeken naar de rol van de Ameri-kaanse president Donald Trump in de Amerikaanse media en de druk die is ontstaan op de vrijheid van de Amerikaan-se media. Aan de training nemen deel: Suriname, Bots-wana, Nigeria, Tanzanie, Kosovo, Nambia, Kazickstan, Por-tugal, Sri Lanka, Singapore, Costa Rica, Polen, Sierra Leonne, Mongolië, Slovakije, Nederland, Servië, Namibië en Guatemala. De journalisten worden door de Amerikaan-se missies in desbetreffende landen genomineerd voor het programma. Het programma wordt jaarlijks uitgevoerd. Su-riname wordt vertegenwoordigd door Johannes Damodar Patak (De West). De journalisten bezoeken tijdens hun verblijf Washington DC, Florida en Massachusetts.