‘Kaloti Mint House is economisch irrationeel en fictief project’

Het Kaloti Suriname Mint House (KSMH) is volgens het regionale on-derzoeksrapport Maduro’s Last Stand van IBI Consultants, een economisch irrationeel, grotendeels fictief project. Het project, dat in 2015 door president Desiré Bouterse van de grond ging en waarover in het parlement meerdere keren vragen zijn gesteld, zou volgens IBI Consultants slechts bedoeld zijn om illegale inkomstenstromen wit te wassen en deel zijn van de Boliva-riaanse Joint Criminal Enterprise, een criminele netwerk geïnitieerd door de Venezolaanse leider Hugo Chavez en geërfd door zijn opvolger Nicolás Maduro. Veldwerk van IBI Consultants in Suriname zou hebben uitgewezen dat KSMH, officieel belast met het certificeren van de gouduitvoer van Suri-name, waarschijnlijk ook niet-bestaand goud exporteert waardoor export wordt gecertificeerd zonder dat goud daadwerkelijk wordt verplaatst. In de praktijk kan men dan een certificaat van gouduitvoer van Suriname verkrijgen zonder goud te hoeven exporteren, waardoor een mechanisme ontstaat voor het verantwoorden van gelddeposito’s die anders verdacht zouden zijn. Het onderzoeksrapport is begin mei geproduceerd door Douglas Farah en Caitlyn Yates van IBI Consul-tants, een consultantbedrijf dat gespecialiseerd is in Latijns-Amerika en zijn licht laat schijnen over zaken als grensoverschrijdende criminaliteit, terrorisme, terrorismefinanciering en niet op staatsniveau opererende gewapende groeperingen.
Dit rapport presenteert de krant u een dezer dagen in zijn geheel.
Volgens het rapport heeft de Bolivariaanse Joint Criminal Enterprise zijn activiteiten gediversifieerd in de illegale goudmijnindustrie om daar voordeel uit te halen en als een manier om de opbrengsten van meerdere illegale inkomstenstromen wit te wassen via een niet-gereguleerde sector. Dit wil zeggen dat het besluit van het netwerk om goud te delven, tenminste gedeeltelijk te wijten is aan de hoge prijzen hiervan op de internationale markt, het gemak waarmee goud kan worden verplaatst en omgezet in contanten en het lage risico van detectie voor illegale goudtransacties. “Het duidelijkste voorbeeld van dit illegaal goudopzetplan in relatie tot het meergenoemde netwerk, is het Kaloti Suriname Mint House (KSMH) dat opereert in Suriname. Het bedrijf is in 2015 in gebruik genomen en is een partnerschap tussen Suriname en Kaloti Precious Metals van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het KSMH opereert onder de paraplu van president Desiré Bouterse, die door IBI Consultants wordt omschreven als “een veroordeelde cocaïnehandelaar, leverancier van wapens aan de FARC, en een persoon die met financiële steun van Chavez werd gekozen tot president”.
IBI Consultants omschrijft het KSMH als volgt: “een economisch irrationeel, grotendeels fictief project dat op papier USD 20 miljoen kost, bevindt zich in het meest geïsoleerde land op het halfrond. Er is geen concurrentievoordeel voor goudhandelaren uit goudproducerende landen, die allemaal hun goud naar Miami of Europa verzenden op dagelijkse rechtstreekse commerciële vluchten. Maar terwijl Suriname ongeveer 28 ton goud per jaar produceert, zou de raffinaderij het vermogen hebben om 60 ton goud te verfijnen. Meerdere bezoeken ter plaatse in juni 2016 aan de KSMH in Wit Santi nabij de enige internationale luchthaven van het land, toonden aan dat een dergelijke raffinaderij niet bestond. In feite gaf het gebouw dat naar verluidt het project huisvestte, geen enkele indicatie van commerciële activiteiten. Interviews met goudhandelaren in Suriname bevestigden het ontbreken van de raffinaderij.
Wat de KSMH zo waardevol maakt, is het gemak waarmee de Bolivariaanse Joint Criminal Enterprise hun goud dat afkomstig is uit Suriname, kan exporteren, de echte oorsprong van het metaal verbergt en controle en sancties vermijdt. Het is onwaarschijnlijk dat het goud dat door KSMH gaat, legaal in andere Zuid-Amerikaanse landen wordt geproduceerd, maar het is ideaal voor het opvangen van illegale geldstromen en het bijbehorende witwassen.
Bovendien wees veldwerk van IBI Consul-tants uit dat KSMH, nu officieel belast met het certificeren van de gouduitvoer van Suriname, waarschijnlijk ook niet-bestaand goud exporteert, waardoor export wordt gecertificeerd zonder dat goud daadwerkelijk wordt verplaatst. In de praktijk kan men dan een certificaat van gouduitvoer van Suriname verkrijgen zonder goud te hoeven exporteren, waardoor een mechanisme ontstaat voor het verantwoorden van gelddeposito’s die anders verdacht zouden zijn.
Aangezien de stromen van Bolivariaanse fondsen onder een vergrootglas liggen, is het Maduro-regime een steeds populairder wordende keuze om contanten te verwerven die anders zouden worden geblokkeerd door financiële sancties. Alleen al in 2018 verkocht de Venezolaanse staat 73,2 ton goud in Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten, waarbij een deel van het goud tot ver in Oeganda belandde. Gezien het feit dat de goudreserves van de Venezolaanse centrale bank in 2018 met 11 ton groeiden ondanks de aanhoudende verkoop, is het waarschijnlijk dat een aanzienlijk deel van de grondstof illegaal werd gewonnen door dissidente groepen van de FARC en ELN. De verkoop van illegaal gewonnen goud, diamanten, coltan en andere gemakkelijk te distribueren goederen die anders moeilijk te traceren zijn, zijn een steeds belangrijkere criminele methode van de Bolivariaanse Joint Criminal Enterprise.ar

More
articles