‘Gewijzigd kasreservebeleid tijdbom in financiële sector’

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gemeend het beleid voor het houden van kasreserves te wijzigen waarbij de verplichte kasreserves in euro’s ten volle bij de CBvS zullen worden aangehouden op een speciale rekening, terwijl tenminste de helft van de verplichte kasreserves in US-dollars bij de Centrale Bank zal worden aangehouden op de US-dollar kasreserverekening. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) en lid van de vaste commissie Financiën in het parlement, noemt de maatregel ‘’een tijdbom in de financiële sector in Suriname die uiteindelijk voor een hyperinflatie zal zorgen’’.
Gajadien geeft aan dat de staat de zaak vanuit zijn eigen optiek bekijkt. “Er is een begroting die gefinancierd moet worden door leningen, terwijl de verkiezingen op komst zijn. De gelden van de burgers zullen gebruikt worden om leningen af te lossen en de koers tijdelijk laag te houden, daarna zullen we een hyperinflatie krijgen.” Gajadien roept de samenleving op waakzaam te zijn en zich uit te spreken over deze kwestie.
Volgens Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank, is de maatregel nodig voor een betere solvabiliteitspositie. Gajadien noemt dit een drogreden en geeft aan dat Suriname nog geen depositobeschermingssysteem heeft voor rekeninghouders.
Dat betekent dat rekeninghouders geen garantie hebben dat zij hun geld terug krijgen als een bank failliet gaat. Dit systeem is volgens Gajadien al sinds 2015 voorgesteld in de Wet Bank- en kredietwezen. “De CBvS zou werk hiervan moeten maken, dan zijn rekeninghouders beschermd. Als deze maatregel doorgaat, zal Suriname in een situatie van bankrupt terechtkomen, omdat er geen vertrouwen is in de bank. De burgers zullen hun gelden doen wegvloeien en ergens anders laten plaatsen. Dit zal de binnenlandse kapitaalmarkt verder verzwakken”, aldus Gajadien. Het besluit is volgens hem niet goed, omdat de laatste tijd ook het vertrouwen in de bestuurders van de banken is weggevallen.

-door Priscilla Kia-

More
articles