Vicepresident Ashwin Adhin heeft gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) meegedeeld, dat de regering geen wijzigingen zal brengen in de begroting. Wadi Sowma, econoom en voormalig voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt desgevraagd dat de regering lering moet trekken uit 2012-2013.
Sowma geeft aan dat in deze periode Suriname enorm veel verdiend heeft door de verhoogde wereldmarktprijzen van olie en goud. Hij merkt op dat dit weer het geval is en dat de regering dezelfde fout maakt als in 2012-2013. Het ging toen goed met onze economie, maar de VES waarschuwde dat de staat aan de hand van de inkomsten die binnenkomen, uitgaven moet plegen. De VES stelde dat de regering er rekening mee moet houden dat niet-permanente wereldmarktprijzen, gezorgd hebben voor een toename van de inkomsten. Vallen de wereldmarktprijzen voor olie en goud terug, dan vallen onze inkomsten ook terug. De econoom benadrukt dat het daarom van belang is dat wij gaan naar een duurzame economie. Dit kan volgens Sowma alleen bereikt worden als we onze economie diversifiëren.
Sowma benadrukt dat een gigantische begroting die niet afgestemd is op de inkomsten, tot inflatie zal leiden. Dit is ook gebeurd na 2013 en zal volgens hem nu weer gebeuren.
‘’Dat er een economische groei wordt geprojecteerd, is geen reden om in een hoerastemming te verkeren’’, zegt hij. Deze groei komt door de inkomsten uit de mijnbouwsector. Sowma zegt dat de binnenlandse economie hiervan niets merkt, omdat de koopkracht niet verbeterd is. ‘’Binnenlandse bedrijven zijn afhankelijk van het koopgedrag van burgers. Als u in de binnenstad rijdt, gaat u na hoeveel panden leeg staan en bedrijven gesloten zijn en niet te vergeten, hoeveel bedrijven op de rand van faillissement c.q. sluiting zijn”, aldus de econoom.
Hij vindt het jammer dat de regering al de voorstellen en kritische kanttekeningen van de VES naast zich neerlegt en dat zij de VES beschuldigt van het hebben van een politieke agenda. “Zij moet niet spelen op de man, maar op de bal”, zegt hij. Sowma vindt dat de regering met de VES om de tafel zou moeten zitten in plaats van beschuldigingen te uiten. Sowma: ‘’De VES heeft een goede reputatie opgebouwd en maakt op basis van beschikbare cijfers analyses en deelt die met de regering en de gemeenschap.’’ De begroting bedraagt volgens hem ruim SRD 15.3 miljard, terwijl die van van 2018 SRD 9.9 miljard bedroeg.
door Johannes Damodar Patak