Waidoe nog steeds lid van PL

William Waidoe zegt in gesprek met De West, dat hij nog steeds lid is van de Pertjajah Luhur (PL). Hij benadrukt dat hij nimmer heeft aangegeven, dat hij is overgestapt naar de NDP. Wai-doe zegt dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd zijn. Hij zegt slechts te hebben aangegeven, dat hij aan de andere zijde, doelend op de coalitie, wil zitten en de regering zal ondersteunen in De Nationale Assemblee (DNA). Er kan volgens Waidoe pas van een overstap naar de NDP worden gesproken wanneer hij het lidmaatschap van de NDP heeft en deze overlegt. “Ik weet niet eens als de NDP mij een lidmaatschap zal aanbieden”, zegt hij. Waidoe weet ook niet wanneer hij het lidmaatschap van PL zal opzeggen. Waidoe geeft aan dat hij deze stap gemaakt heeft, omdat de oppositie uit politieke overwegingen zich continu negatief uitlaat over alles wat de regering doet, maar haar eigen belangen wel weet te behartigen. Hij noemt als voorbeeld de kwestie van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), waar de vakcentrale C-47 mee is gesleurd in een politiek spel. Hij benadrukt dat uit de documenten die door de vakcentrale openbaar gemaakt zijn, niet geconcludeerd kan worden dat er automatisch sprake is van malversaties. Met het prijsgeven van deze informatie aan de media, is volgens Waidoe de privacy van cliënten van de bank geschaad. “Hoor je C-47 hun stem nu in deze kwestie?”, aldus Waidoe. Hij benadrukt dat er mensen zijn die over lijken kunnen gaan voor een politiek motief. PL-voorzitter Paul Somohardjo, geeft zichzelf in zijn reactie, volgens Waidoe bloot.
Hij vraagt zich af waar de voorzitter is die enkele maanden geleden nog aangaf niet te twijfelen aan hem. Waidoe zegt dat hij in december 2018 heeft gezegd dat hij in 2019 ongekende besluiten zou nemen en politici zou blootstellen. Zijn mededeling in het parlement moet in dit kader worden gezien. “Na de uitspraken van de PL-voorzitter is er geen ruimte meer om te blijven bij de PL. Ik voel me niet meer thuis”, aldus Waidoe. Hij geeft aan dat hij ondanks dat hij zich niet thuis voelde bij de PL, toch aan Somohardjo gevraagd heeft hem meer te leren. “Ik kreeg als antwoord dat wij hierover zullen praten”, zegt Waidoe. Hij geeft aan dat zijn verklaring in het parlement bewust is gekomen, omdat God hem wilde beschermen tegen de mensen die nu hun ware aard hebben getoond. Hij geeft aan dat hij de regering zoals gewoonlijk kritisch zal volgen. Zo zal hij niet meewerken aan het goedkeuren van de begroting voor 2019 zonder dat deze gewijzigd wordt.
Waidoe merkt op dat hij naast zijn eigen voorzitter door verschillende politici, waaronder Krishna Mathoera en Edward Belfort, is afgeslacht en dat er ongegrond beschuldigingen zijn geuit als zou hij geld hebben ontvangen. Hij hekelt het dat er zaken worden gezegd zonder enig bewijs.
President Bouterse heeft vorige week donderdag op een persconferentie op vragen van journalisten, gezegd dat hij bijzonder blij is met Waidoe. “Ik weet wat ik heb aan Waidoe. Ik ben bijzonder blij met hem. Er zijn NDP’ers die beweren dat hij niemand achter zich heeft. Al haalt Waidoe nul stemmen, we gaan hem heel goed inzetten. Ik heb geen enkel probleem”, sprak het staatshoofd. Waidoe zelf is verrast met de uitspraken van de president. In tegenstelling tot de president, heeft NDP-assembleelid Rachied Doekhie, flink uitgehaald naar Waidoe vanwege zijn zogenaamde overstap naar de NDP. Waidoe merkt op dat Doekhie met het statement van de president, zijn eigen braaksel heeft moeten inslikken. Hij is in ieder geval blij dat zijn verklaring in DNA, Mathoera en Doekhie bij elkaar heeft gebracht doordat Mathoera het statement van Doekhie heeft aangehaald als onderbouwing bij haar commentaar over het besluit van hem.
Waidoe waarschuwt voor een veel groter probleem dat momenteel gaande is in politiek Suriname. Hij geeft aan dat er aan etnische politiekvoering wordt gedaan. Op sociale media is deze kwestie volgens hem net een tikkende tijdbom. Waidoe merkt op dat haast elke politieke partij in de oppositie stelt dat NDP haar grootste vijand is en niet meer in het machtscentrum mag komen. “Waarom bundelen deze partijen zich dan niet om de NDP te verslaan?”, vraagt hij zich af. Waidoe benadrukt dat hij gaat voor een Suriname waar elke bevolkingsgroep zonder vrees voor een andere bevolkingsgroep, op zijn balkon kan zitten. ‘’De oude politiek schrikt bewust jongeren af om de politiek te joinen.’’ Volgens hem zijn het de jongeren die zich niet laten leiden door de oude garde om dit land tot ontwikkeling kunnen brengen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles