‘De minister kan niet handelen’

“De minister kan niet handelen”, dit zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi over de kwestie rond de Chinese hektrawlers. Tijdens de begrotingsbehandeling gisteren in het parlement, gaf de minister van Buitenlandse Zaken, Mike Noersalim, te kennen dat de schepen niet illegaal hier zijn. Volgens hem hebben deze schepen toestemming van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de loods van de Maritieme Autoriteit Suriname. Ook stelde hij dat er nergens een verbod is opgelegd dat de vaartuigen niet mogen worden voorzien van brandstof. Eerder gaf de minister wel te kennen dat de boten tot en met vandaag hebben om zich te verwijderen uit onze wateren, echter weet de minister nog niet welke maatregel hij zal treffen.
Jogi geeft aan dat elk land regels heeft en dat er binnen elke sector aparte regels zijn opgenomen. Een ieder die zich binnen zo een sector wil voortbewegen, dient zich te houden aan deze regels, en dat geldt volgens hem ook voor de buitenlanders. “Als er andere regels gelden voor de Chinezen, dan moeten we de wet wijzigen.” Jogi is van mening dat we niet alleen onze mensen, maar ook onze natuur moeten beschermen.
De manier waarop met hektrawlers gevist wordt, brengt schade toe aan het milieu.
“De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft toch aangegeven, dat hij zich niet meer bemoeit met deze zaak, waarom geeft de president dan aan dat het gaat om bevriende mogendheden?”, aldus Jogi. Volgens hem is de president op zoek naar een opening, om deze boten toch te ac-commoderen. De parlementariër geeft aan dat dat de schepen niet helemaal uit China zouden komen, als ze geen zekerheid hadden. “Zelfs de naam van Peggy Bouterse is genoemd, maar ik kan niemand beschuldigen als ik geen bewijs heb”, zegt Jogi. Hij geeft aan dat de minister waarschijnlijk op de hoogte is van de praktijken, maar niet kan optreden, omdat hij zelf afhankelijk is.
Parlementariër Edward Belfort verklaart desgevraagd, dat hij sinds november uitleg vraagt over de kwestie van de hektrawlers, maar tot nog toe geen duidelijk antwoord heeft gekregen. “Ik heb zelf informatie dat deze schepen gewoon vissen”, zegt Belfort. Hij is van mening dat niemand tegen de trawlers kan optreden, zelfs het leger niet. Dat Peggy Bouterse te maken zou hebben met deze trawlers, heeft Belfort ook gehoord, maar hij wenst daar niet verder op in te gaan, omdat volgens hem het vergaren van bewijsmateriaal centraal staat. De parlementariër is ervan overtuigd dat deze schepen onze wateren niet zullen verlaten. “Ze zullen zich waarschijnlijk verplaatsen naar de monding, waar men ze niet ziet, maar vertrekken zullen ze niet”, aldus Belfort.

door Yves Kloppenburg

More
articles